Actie SGPJ: Alstublieft, uw euthanasiepil
APELDOORN. Wie vrijdag in de avondspits langs NS-station Apeldoorn loopt, heeft zomaar kans om een zakje met euthanasiepillen in zijn handen gedrukt te krijgen. Dat wil zeggen: een zakje snoepjes die sprekend op pilletjes lijken. Afzender: SGP-jongeren.
In het Hoornbeeck College in Apeldoorn betreedt vanavond voorvechter van euthanasie Jos van Wijk het hol van de leeuw. Voor een zaal SGP-jongeren mag hij uitleggen hoe gemakkelijk mensen volgens hem een eind aan hun leven moeten kunnen maken.
Van Wijk is betrokken bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) en is ook de drijvende kracht achter Laatste Wil, een organisatie die vorige maand voorstelde om iedereen vanaf achttien jaar de mogelijkheid te bieden om zonder tussenkomst van een arts een einde aan zijn leven te maken. De reden doet er helemaal niet toe. Euthanasie moet een kwestie worden van een pilletje bestellen en innemen.
Dat is koren op de molen van de SGP-jongeren. Vanmiddag vanaf een uur of vijf, voorafgaand aan de debatavond, deelt een aantal van hen tijdens een „ludieke actie” op een treinstation in Apeldoorn 500 zakjes met ‘pillen’ uit. ”Euthanasie… zo makkelijk wordt het”, staat er op de verpakking. „Hiermee willen we mensen aanspreken en het thema euthanasie in de schijnwerpers zetten”, legt voorzitter Jan-Willem Kranendonk van de SGP-jongeren uit.
Een opmerkelijke manier om aandacht te vragen.
„Het is een onorthodoxe manier, zeker. Normaal schrijf je een opinieartikel en dat is dat. Maar we willen de absurditeit van het voorstel van Laatste Wil naar voren brengen. Zó makkelijk wordt het dus om euthanasie te plegen. Dat is inderdaad best confronterend, maar een beeld zegt soms meer dan duizend woorden.”
De actie doet denken aan een omstreden campagne van Schreeuw om Leven waarbij foetussen werden uitgedeeld.
„Daar hebben wij ook over nagedacht, maar er is een belangrijk verschil. Dorenbos loopt met foetussen rond, maar wij niet met borden waarop mensen staan die, cru gezegd, in een kist liggen. We zoeken misschien wel de grens op, maar we waken ervoor die te overschrijden.”
En wat als de publieke opinie zich hierdoor tegen de SGP keert?
„Dat kan zijn. Ik weet ook wel dat er kritiek komt uit libertijnse hoek, maar als je daarvoor wegloopt, kun je beter in een hoekje gaan zitten. Waarom moeten wij wegduiken terwijl anderen hun mening geven? En daarbij: negatieve aandacht is ook aandacht.”
Wat vindt de moederpartij van deze wijze van actie voeren?
„Daar zijn ze niet negatief. Het is onze actie, maar op ons verzoek hebben ze op afstand zelfs een heel klein beetje meegedacht.”
Als mensen door de actie aan het denken worden gezet, is het initiatief wat Kranendonk betreft geslaagd.
Volgens hem is kritiek op het voorstel van Laatste Wil zeker niet voorbehouden aan christenen. De groep gaat voorbij „aan belangrijke bezwaren”, vindt hij. „Eén daarvan is dat individuen zouden kunnen beschikken over een middel dat ze met gemak door het eten van iemand anders kunnen doen, en hem daarmee om het leven kunnen brengen.”