Kabinet neemt toeslagen onder de loep
DEN HAAG (ANP). Het kabinet gaat het systeem van toeslagen voor bijvoorbeeld huur en zorg „fundamenteel” onder de loep nemen. Doel is om de risico’s van fraude terug te dringen. Premier Mark Rutte heeft dat donderdag gezegd in het jaarlijkse Verantwoordingsdebat, waarin de Tweede Kamer terugblikt op het voorgaande jaar.
Rutte reageerde op een pleidooi van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om het toeslagenstelsel op de helling te zetten. Zijlstra denkt dat alleen „knip- en plakwerk” niet voldoende is om de de fraudegevoeligheid ervan terug te dringen. Bij het verstrekken van toeslagen vindt de controle achteraf plaats, waardoor de kans op misbruik op de loer ligt. Ook coalitiepartner PvdA en de oppositie willen de fraude met toeslagen aanpakken.
Eerder deze week kwam staatssecretaris Frans Weekers van Financiën onder vuur te liggen naar aanleiding van een grootscheepse toeslagenfraude door Bulgaarse criminelen. Weekers kreeg van de oppositie een motie van wantrouwen aan zijn broek, maar die haalde geen meerderheid.
Zijlstra zei in het Verantwoordingsdebat ook dat hij het mogelijk acht het belastingstelsel op termijn zo te hervormen dat de hypotheekrenteaftrek niet meer nodig is. Hij onderstreepte wel dat er dan een forse belastingverlichting moet plaatsvinden. Zijlstra staat niet afwijzend tegenover een ‘vlaktaks’, waarbij er slechts één tarief is voor de inkomstenbelasting. De PvdA voelt daar echter niets voor.
Zoals gebruikelijk ging het Verantwoordingsdebat niet alleen over het voorgaande jaar, maar werd er flink vooruitgeblikt naar het komende. Het kabinet moet in 2014 waarschijnlijk zo’n 4 miljard euro extra bezuinigen om het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen.
Volgens Rutte streeft het kabinet daarbij naar een mix van een derde lastenverzwaring en twee derde bezuinigingen. Zijlstra zou het liefst zien dat de besparingen gehaald worden met uitsluitend hervormingen in bijvoorbeeld de sociale zekerheid. In de praktijk is dat volgens hem echter niet mogelijk.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) kondigde een nieuwe ‘stresstest’ voor de overheidsfinanciën aan. De Algemene Rekenkamer heeft die aanbevolen. De financiële risico’s voor de overheid zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid, vooral door de eurocrisis.