Gefilmde auto bij Leersum niet van vader Ruben en Julian
ZEIST (ANP). Bij de zoektocht naar de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) is de politie dagenlang op zoek geweest naar de verkeerde auto. De bewakingscamera van een eetcafé in het Utrechtse Leersum zou de auto van de vader van de jongens hebben gefilmd, enkele uren voordat hij dood werd gevonden in een nabijgelegen bos. Donderdag bleek echter dat het zijn auto niet kan zijn geweest.
De beelden waren dinsdag getoond in Opsporing Verzocht. Te zien is hoe de auto over een verkeersdrempel rijdt, kort erna gevolgd door een andere auto. De beelden zouden iets voor 2 uur ’s nachts zijn opgenomen. Maar de eigenaar van het eetcafé blijkt te zijn vergeten om wintertijd in zomertijd te veranderen. In werkelijkheid waren de opnamen een uur eerder gemaakt, tussen half 1 en 1 ’s nachts. Dat tijdstip maakt het zo goed als onmogelijk dat het om de 38-jarige vader gaat. Die was na middernacht namelijk nog gezien op een parkeerplaats bij Venray, ongeveer 100 kilometer verderop.
Eerder was al gebleken dat de politie de camerabeelden had omgedraaid. Daardoor zagen kijkers van Opsporing Verzocht de auto de verkeerde kant op rijden.
De politie gebruikte de beelden om de laatste rit van de vader te reconstrueren. Hij was vorige week maandag rond 20.15 uur met de kinderen gezien in Vleuten. Daarna gingen ze naar Limburg. Dinsdagochtend rond 8 uur werd de auto gevonden bij recreatieterrein het Doornse Gat in Utrecht. Daar had de vader zelfmoord gepleegd. Het laatste moment waarop de auto met zekerheid rijdend is gezien, is nu 01.42 uur op de Rijnbrug bij Rhenen.
De zoektocht naar Ruben en Julian ging donderdag onverminderd verder. „Opgeven is geen optie”, zei een woordvoerder van het politieteam. Elke dag werken minstens 75 agenten aan de zaak.
Groepjes van acht tot tien mariniers zoeken in de Utrechtse bossen naar sporen van de broertjes. Ook wordt er gezocht in het bos- en heidegebied bij Overberg en Maarsbergen, ten noorden van Doorn. De militairen zijn getraind om verstoringen in het landschap te vinden, zoals gebroken takjes en omgebogen blaadjes. Die kunnen aangeven dat iemand er heeft gelopen. Twee forensisch archeologen zoeken mee. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van insecten zien of ergens een lichaam zou kunnen liggen. Ook kennen zij het verschil tussen mensen en dieren, als er eventueel botten worden gevonden.