Politiek

SGP dreigt opnieuw richting kabinet

DEN HAAG. Het kabinet moet oppassen met het blijven vragen van steun aan de SGP omtrent bezuinigingen en hervormingen, terwijl het anderzijds laat gebeuren dat immateriële zaken en geestelijke vrijheden steeds verder onder druk worden zet.

Redactie politiek
16 May 2013 08:31Gewijzigd op 15 November 2020 03:36
Premier Rutte aan het woord tijdens het Verantwoordingsdebat. Foto ANP
Premier Rutte aan het woord tijdens het Verantwoordingsdebat. Foto ANP

Dat zei SGP-Kamerlid Dijkgraaf donderdagmiddag tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer, waarin het kabinet verantwoording aflegt over het gevoerde beleid in het afgelopen jaar.

Dijkgraaf, die met de SGP onder meer het kabinet (samen met CU en D66) hielp bij het Woonakkoord, gaf aan dat de SGP nog steeds bereid is zich „constructief” op te stellen en steun te verlenen. Wel wordt dat volgens hem „steeds moeilijker” als het kabinet op andere punten dingen doet of laat gebeuren doet die „contrair zijn aan onze diepste overtuigingen en ons in het hart raken.”

De SGP’er noemde in dit verband enkele initiatiefwetten die in de Kamer worden behandeld of binnenkort aan de orde komen, zoals een verruiming van het koopzondagenbeleid, het schrappen van het verbod op smalende godslastering en de enkele-feitconstructie en het verbod op het aannemen van gewetensbezwaarde ambtenaren. In alle gevallen stellen de coalitiepartijen die initiatieven vanuit de Kamer te willen steunen.

„Als SGP geef je dan op de ene dag steun, terwijl op de andere dag dingen gedaan worden die precies tegen je in gaan. Dat gaat wel wrijven. Hiervoor moet ook echt een oplossing moet komen. Anders gaat het wel mis”, zei Dijkgraaf, nadat eerder SGP-fractievoorzitter Van der Staaij het kabinet al opriep om niet „enerzijds te polderen en anderzijds te polariseren.”

In een reactie liet premier Rutte weten te erkennen dat er veel initiatiefwetsvoorstellen in de Kamer liggen die voor de SGP van groot belang zijn. Hij vroeg Dijkgraaf te wachten op de positiebepaling van het kabinet ten aanzien daarvan. Wel gaf Rutte aan dat het stuk voor stuk voorstellen zijn waarvan het initiatief „in eerste instantie” bij het parlement ligt. Hij riep de fracties in de Kamer daarom op om ook rekening met elkaar te houden.

Het kabinet heeft de steun nodig van een deel van de oppositie om haar plannen door de Eerste Kamer te kunnen loodsen. Zo wil het kabinet nog met de oppositie in gesprek over aanvullende bezuinigingen om in 2014 het tekort onder de Brusselse maximumgrens te krijgen. Ook moeten de maatregelen uit het recent door het kabinet gepresenteerde sociaal akkoord en zorgakkoord nog door het parlement worden geaccordeerd.

Lees hier meer over Verantwoordingsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer