Binnenland

Deur inloophuis Surhuisterveen staat open voor eenzamen

SURHUISTERVEEN. Eenzamen, ouderen, jongeren, werklozen en kinderen: iedereen is welkom in het inloophuis ’t Carillon in het Friese Surhuisterveen. Ze moeten dat alleen nog weten, zodat ze ook daadwerkelijk komen.

Trudy Oldenhuis
15 May 2013 17:05Gewijzigd op 15 November 2020 03:35
SURHUISTERVEEN. Vrijwilligers aan tafel in het inloophuis ’t Carillon in het Friese Surhuisterveen, bij de opening vorige week. beeld Frans Andringa
SURHUISTERVEEN. Vrijwilligers aan tafel in het inloophuis ’t Carillon in het Friese Surhuisterveen, bij de opening vorige week. beeld Frans Andringa

Echt storm loopt het nog niet, op de eerste dag dat het inloophuis 
’t Carillon in het centrum van Surhuisterveen open is. „Het moet ook nog wat gaan lopen”, vergoelijkt Geert Kuipers, bestuurslid van het inloophuis. „Het is voor iedereen nog nieuw.”

Inloophuis ’t Carillon is een initiatief van twee kerken in Surhuisterveen, de protestantse gemeente en de gefuseerde christelijk gereformeerde kerk en de gereformeerde kerk vrijgemaakt. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd over de deelname van de baptisten- en de doopsgezinde gemeente.

Hoewel het inloophuis voortkomt uit kerken, is evangelisatie niet het primaire doel, benadrukken de vrijwilligers. Het gaat in de eerste plaats om het tegengaan van eenzaamheid. „Maar als iemand behoefte heeft aan een dieper gesprek, dan kan dat natuurlijk ook”, aldus Kuipers. Alle eenzamen kunnen in het inloophuis terecht voor een praatje. „Iedereen die daaraan behoefte heeft, is welkom”, vertelt Kuipers. „Ouderen of jongeren, dat maakt niet uit. Er zitten natuurlijk steeds meer mensen werkloos thuis. Die komen nu nog niet direct, maar misschien zouden die dat best willen.”

Inderdaad is het deze dinsdagmiddag nog vrijwel leeg. Dat was vorige week anders, toen burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen het inloophuis aan de Groningerstraat onder grote belangstelling opende. Nu zijn er slechts drie vrijwilligers in het pand die klaarzitten om gasten te ontvangen. Behalve Kuipers zijn dat Riek Land en Hessel van der Sluis.

Ook Land en Van der Sluis zijn goed gestemd over de toekomst van ’t Carillon. „Lang niet iedereen weet nu dat hij hier terechtkan”, zegt ook Land. „Dat moet nog groeien, vooral ook door mond-tot-mondreclame. Het wordt nu mooi weer, dus mensen gaan een wandelingetje maken buiten. Dan kunnen ze hier mooi een kop koffie drinken.”

Behoefte aan een ontmoetingsplek is er, weet Kuipers. Dat hoorde hij bijvoorbeeld van het personeel van de plaatselijke kringloopwinkel, waar verschillende meubels voor het inloophuis zijn gekocht. „Medewerkers vertelden mij dat als zij ruimte hadden voor zo’n plek, zij zo konden beginnen. Zij hebben echter geen ruimte. Nu kunnen ze de mensen naar ons doorsturen.”

Dat het inloophuis kan voorzien in een behoefte, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO uit 2012. Daaruit bleek dat een op de tien Nederlanders zich behoorlijk eenzaam voelt. Ook gaf een derde deel aan zich weleens eenzaam te voelen.

Ook gaf een derde van de Nederlanders aan iets te willen doen aan de eenzaamheid van anderen. In het rapport staat dan ook dat mensen gestimuleerd moeten worden tot „kleine gebaren”, zoals het maken van een praatje of een bezoek brengen aan een ander. Dit zou beter helpen dan georganiseerde activiteiten.

Het idee van een inloophuis in Surhuisterveen bestond al veel langer, vertelt Kuipers. Vorig jaar mislukte echter een poging om een zo’n ontmoetingsplek in een kerkzaaltje te creëren. „Daar konden we lang niet elke week terecht, omdat er ook begrafenissen of andere bijeenkomsten waren”, aldus Kuipers. „Er moet wel zekerheid zijn dat we op vaste tijden altijd open zijn, wil zo’n initiatief een succes worden.”

Voorlopig is het inloophuis open op dinsdag- en donderdagmiddagen van halftwee tot vijf uur. Ideeën voor uitbreiding zijn er echter genoeg. Een kunstenares uit de omgeving heeft toegezegd schildercursussen te willen geven. Ook bestaat het idee om het huis op zondagmiddag te openen en dat te combineren met een broodmaaltijd. „Maar dat gebeurt pas als alles een beetje goed loopt”, stelt Kuipers.

En dan komt deze middag toch ineens een eerste bezoeker ’t Carillon binnenstappen. Een man uit Surhuisterveen die –zoals hij zelf zegt– „helemaal alleen op de wereld” is. Hij krijgt koffie en de vrijwilligers beginnen een praatje. Gewoon over het dorp. Precies waarvoor ’t Carillon is bedoeld.


Andere christelijke inloophuizen

www.verenigingfink.nl voor een overzicht van inloophuizen.


Zie ook:

Inloophuis Waterwijk in Lelystad

www.refdag.nl/achtergrond/mens/van_luisterend_oor_tot_voedselpakket_1_486775

Eben-Haëzer in Rotterdam

www.refdag.nl/kerkplein/grondvlak/samenkomsten_in_gg_inloophuis_1_374611

De Tweede Mijl in Amsterdam

www.refdag.nl/nieuws/regio_2_210/tweede_mijl_baken_in_de_jordaan_1_345741

Het Kompas in Den Haag

www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/eigenlijk_getuigt_dit_inloophuis_tegen_ons_1_163434

Het Kruispunt in Tilburg

www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/evangelisatiepost_gg_tilburg_40_jaar_gesprek_en_bezinning_in_het_kruispunt_1_719324

De Gasthof in Bruchem

www.refdag.nl/nieuws/binnenland/statige_boerderij_in_bruchem_wordt_inloophuis_voor_mensen_in_nood_1_714741

De Hoop in Dordrecht

www.refdag.nl/nieuws/regio_2_210/dakloosheid_dichterbij_dan_je_denkt_1_607070

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer