Economie

Beurzen zoeken naar richting

AMSTERDAM (ANP). De Europese effectenbeurzen lieten woensdag weinig beweging zien. Beleggers wachten op signalen die de opmars nieuw leven kunnen inblazen. Een sterker dan verwachte economische krimp in de eurozone zorgde voor terughoudendheid onder investeerders.

15 May 2013 12:04Gewijzigd op 15 November 2020 03:35

„Het is een rustige dag met tegenvallende economische cijfers. Nederland en Frankrijk zitten in een recessie, terwijl Duitsland een minieme groei laat zien. Het is een beetje raar dat we ondanks de zwakke economie op recordstanden staan. Misschien gaan we iets teveel mee met Wall Street. In de VS komen vanmiddag nog een aantal macrocijfers naar buiten, die de stemming kunnen bepalen. Het is dan ook wachten op hoe de beurzen daar gaan openen”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 364,82 punten. De hoofdindex bereikte eerder op de ochtend op 365,27 punten het hoogste niveau van het jaar. De MidKap stond onveranderd op 546,83 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden 0,2 procent. De DAX in Frankfurt bleef ongewijzigd.

De economieën van de eurolanden zijn in het eerste kwartaal met gemiddeld 0,2 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Met de zesde achtereenvolgende krimp bevindt de eurozone zich in de langste recessie sinds de oprichting van de muntunie. De Franse economie kromp met 0,2 procent en in Nederland was sprake van een krimp met 0,1 procent. De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,1 procent.

In Frankfurt steeg ThyssenKrupp bijna 3 procent, ondanks dat het Duitse staalconcern honderden miljoenen euro’s verlies heeft geleden in het afgelopen kwartaal. Het concern liet weten het aantal administratieve functies met 3000 terug te brengen tot 12.000.

KPN behoorde tot de grootste stijgers in de AEX met een winst van 1,3 procent. Het telecomconcern heeft aanmeldingen ontvangen voor 97,4 procent van de aandelen die worden aangeboden bij de claimemissie. KPN wil daarmee circa 3 miljard euro ophalen.

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was Shell met een min van ruim 1 procent. De Europese Commissie deed dinsdag invallen bij het bedrijf en branchegenoten Statoil en BP vanwege mogelijke prijsafspraken en manipulatie van de olieprijs.

De euro had te lijden onder de zwakke macrocijfers uit de eurozone en was 1,2902 dollar waard, tegen 1,2970 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 93,50 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 102,06 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer