Aanlandplicht voor haring schuift jaar op
BRUSSEL. Als het aan de Europese visserijministers ligt, wordt de invoering van de zogenoemde aanlandplicht voor onder meer haring en makreel met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2015.
Dat blijkt uit het aangepaste mandaat voor de onderhandelingen met het Europees Parlement, waarover de ministers het woensdagmorgen vroeg eens werden. Reden voor het uitstel is dat technische regelgeving niet op tijd kan worden gewijzigd.
De onderhandelingen tussen visserijministers, Europese Commissie en Parlement moeten in juni leiden tot een hervorming van het Europese visserijbeleid. Het Parlement wil een absoluut verbod op het teruggooien in zee van kleine (jonge) en ongewenste vis.
De vergadering van de visserijministers, die maandag in Brussel begon, heeft voor de voor Nederland zo belangrijke visserij op schol en tong geen veranderingen gebracht. Met ingang van 2016 moet alle gevangen vis van deze soorten verplicht aan land worden gebracht. Voor bijvangst van soorten zoals schar, tarbot en griet komt er een uitloop naar 2019.
De aanlandplicht –die onder meer met camera’s aan boord van de schepen zal worden gecontroleerd– leidt ertoe dat vangstquota eerder vol zijn. De politici verwachten dat daardoor de hoeveelheid vis in zee op den duur zal toenemen. De vissers zelf verwachten juist een averechts effect. Zij willen nu met proeven aantonen dat overboord gezette jonge vis nog goede overlevingskansen heeft, meldt woordvoerder Geert Meun van belangenorganisatie VisNed.