Roekenkolonie wijkt voor sluis Eefde
EEFDE. Rijkswaterstaat moet een roekenkolonie in het Gelderse Eefde, in de buurt van Zutphen, verplaatsen om daar een tweede sluiskolk te kunnen bouwen. Voor de verplaatsing is ontheffing van de Flora- en faunawet aangevraagd.
De kolonie moet zo’n 500 meter opschuiven, zei woordvoerder Henk Voerman van Rijkwaterstaat dinsdag. Dat gebeurt met behulp van geluidsboxen, een beproefde methode om de beschermde vogels aan te kunnen pakken. Het verplaatsen moet buiten het broedseizoen gebeuren.
De vogels hebben zich genesteld in een aantal bomen in de buurt van de sluis. Ook een aantal van deze bomen, waarin de grote vogels nesten hebben gebouwd, moet wijken voor de aanleg van een tweede sluiskolk.
Volgens Voerman lokken aantrekkelijke geluiden uit de geluidsboxen de vogels naar de gewenste plek. Bij de sluis horen de roeken geluid waar ze een hekel aan hebben.
Uitbreiding van het sluizencomplex met een tweede sluiskolk is nodig voor een betere doorstroming van het scheepvaartverkeer tussen de IJssel en de Twentekanalen. De kwetsbaarheid van die verbinding bleek ruim een jaar geleden, toen in Eefde een sluisdeur naar beneden viel. De oorzaak was het bezwijken van een draadstang.
Schepen lagen daardoor ongeveer vijf weken werkeloos bij de sluis. Daarna konden vaartuigen door middel van noodmaatregelen passeren. Het euvel was pas na bijna drie maanden definitief verholpen. De stremming leidde tot een miljoenenschade bij vervoerders en bedrijven.
De plannen voor uitbreiding, waarvoor het ministerie van Infrastructuur en Milieu 69 miljoen euro uittrok, kregen daarop voorrang. Naar verwachting is de uitbreiding tussen 2018 en 2020 klaar.
Tussen 2003 en 2006 werd de sluis al eens grondig gerenoveerd. Het rijksmonument uit 1933 wordt door Rijkswaterstaat gebruikt voor scheepvaartverkeer en de waterhuishouding.