Lichte krimp economie, werkloosheid loopt op
DEN HAAG (ANP). De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Het gaat om het derde opeenvolgende kwartaal met krimp, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.
Vergeleken met het eerste kwartaal van 2012 bedroeg de krimp 1,7 procent. Huishoudens hebben in het eerste kwartaal 2,1 procent minder besteed dan een jaar eerder. De consumptie door huishoudens krimpt al twee jaar.
De krimp werd beperkt door de groei van de industriële productie. Door het koude weer werd er veel meer gas geproduceerd.
Het bedrijfsleven investeerde in de eerste 3 maanden van het jaar 11,6 procent minder dan een jaar eerder. De investeringen lopen al 5 kwartalen op rij terug. „De krimp in het eerste kwartaal was sterker dan in voorafgaande kwartalen. Vooral de verkoop van personenwagens nam sterk af”, merkt het statistiekbureau op. Die daling werd veroorzaakt door de verhoging van de aanschafbelasting. Ook de investeringen in de bouw liepen verder terug.
Werkloosheid
De werkloosheid in Nederland is in april opgelopen tot 8,2 procent van de beroepsbevolking. Het CBS telde vorige maand 650.000 werklozen. Dat waren er 7000 meer dan in maart. In die maand kwamen er 30.000 werklozen bij in Nederland en liep de werkloosheid op tot 8,1 procent. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.
In de afgelopen 3 maanden kwamen er elke maand gemiddeld 19.000 werklozen bij. De stijging was daarbij het sterkst onder mannen.
Het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen lag vorige maand met 380.000 op ongeveer hetzelfde peil als in maart. Aan jongeren werden 4 procent minder uitkeringen verstrekt, terwijl de uitkeringen aan 55-plussers met ruim 1 procent toenamen. In april werden 23.000 uitkeringen beëindigd omdat de ontvanger nieuw werk vond. Dat was 5 procent meer dan in maart en 13 procent meer dan in april 2012.
Vacatures
De afgelopen 10 jaar is het aantal beschikbare vacatures niet zo laag geweest als eind maart. Eind maart stonden er 97.000 vacatures open. Dat waren er 5000 minder dan een kwartaal eerder. „Hiermee zet de daling van het aantal vacatures door”, concludeert het CBS.
De sterkste afname was te zien in de zorg, waar het aantal vacatures met 2000 afnam tot 13.000. Alleen in het openbaar bestuur was sprake van een stijging. Eind maart waren er 5000 openstaande vacatures in deze sector.
Handelsoverschot
Het Nederlandse handelsoverschot is in maart opgelopen tot 4,9 miljard euro. Dat is 700 miljoen euro meer dan in maart 2012. De exportgroei bereikte het laagste niveau sinds augustus vorig jaar, terwijl bij de import de laagste toename in meer dan 1 jaar gemeten werd.
De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 37,6 miljard euro, 1,6 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde daalde met 3,8 procent tot 32,6 miljard euro. Deze cijfers zijn niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.
Volgens het CBS was de uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen duidelijk hoger dan een jaar eerder. De uitvoer naar niet-EU landen nam iets in waarde toe, terwijl de export naar EU-landen juist wat afnam.