Politiek

Kritiek op boete ‘zondagsluiter’ in debat koopzondag

DEN HAAG. Een meerderheid in de Senaat steunt het voorstel van D66 en GroenLinks om de koopzondag aan gemeenten te laten. Wel zijn de Senatoren kritisch over ‘wurgcontracten’ waarin winkeliers worden gedwongen op zondag hun deuren te openen.

Redactie politiek
14 May 2013 18:38Gewijzigd op 15 November 2020 03:34
Foto ANP
Foto ANP

Dat bleek dinsdagmiddag in de Eerste Kamer tijdens de inbreng van de fracties bij het debat over de initiatiefwet waarmee D66 en GroenLinks willen regelen dat gemeenten straks zelf het aantal koopzondagen kunnen bepalen. Nu mogen zij nog maximaal 12 zondag per jaar aanwijzen als koopzondag. Alleen voor toeristische gemeenten geldt een uitzondering.

Een ruime meerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zien wel wat in de overheveling van koopzondagbesluiten naar gemeenten. Wel toonden de Senatoren zich kritisch over berichten onlangs in het Reformatorisch Dagblad dat er door verhuurders boetes worden opgelegd aan winkeliers die op koopzondagen hun winkel –bijvoorbeeld vanwege geloofsredenen– niet willen openen.

Onder meer Koffeman van de Partij voor de Dieren gaf aan dat winkeliers niet contractueel verplicht zouden moeten kunnen worden om zondags hun winkel te openen. Ook D66 en GroenLinks vroegen minister Kamp (Economische Zaken) om een reactie op die kwestie. Ook SGP, ChristenUnie en het CDA riepen kabinet en de initiatiefnemers op om dergelijke “wurgcontracten” tegen te gaan.

Het CDA gaf aan, in weerwil van haar verkiezingsprogramma en de opstelling in de Tweede Kamer, in dat geval in de Senaat zelfs met het wetsvoorstel akkoord te willen gaan. “Het CDA heeft enkele jaren geleden besloten dat het koopzondagvraagstuk het beste per gemeente kan worden opgelost”, stelde CDA-senator Terpstra. PVV-Eerste-Kamerlid Faber Stelde gaf aan dat haar fractie vindt dat in ieder geval voor lopende contracten een boete voor winkeliers “niet aan de orde zou moeten zijn.”

Ook vroegen verschillende senatoren of kabinet en indieners de keuzevrijheid kunnen waarborgen voor werknemers die niet op zondag willen werken. Op grond van de Arbeidstijdenwet mag een weigering van persoonsleden van zondagswerk niet leiden tot ontslag, maar onder meer GroenLinks-Senator Vos vraagt zich af of die wet feitelijk functioneert.

Het debat is tot 19.00 geschorst. Dan beantwoorden de indieners van het wetsvoorstel –de Tweede Kamerleden Van Tongeren (GroenLinks) en Verhoeven (D66) en minister Kamp de vragen van de senatoren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer