Doden in Bagdad bij aanslagen
Een zelfmoordaanslag op het kantoor van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Bagdad heeft maandagmorgen aan zo’n tien Irakezen het leven gekost. Rond hetzelfde tijdstip gingen in Bagdad nog vier autobommen af. Bij een aanslag zondag op het hotel van de Amerikaanse onderminister van Defensie Wolfowitz kwam een Amerikaanse militair om het leven.
Volgens ooggetuigen deed de explosie bij het Rode-Kruiskantoor zich voor toen een man een met explosieven geladen ambulance in de veiligheidswal rond het ICRC-complex boorde. Zo’n tien mensen raakten gewond door de aanslag. De schade aan de kantoren is aanzienlijk. Een woordvoerster van het Rode Kruis meldde dat er ook slachtoffers zijn gevallen onder Iraakse stafleden van het ICRC. Een aantal wilde ze niet noemen.
Amerikaanse en Iraakse militairen zetten direct na de klap de omgeving af, terwijl brandweerauto’s en ambulances zich naar de plaats van de explosie spoedden. Er zouden zich nog stafleden in het beschadigde kantoor bevinden. Normaal gesproken werkten er rond de honderd mensen in het gebouw, maar het is nog niet duidelijk hoeveel er op het moment van de aanslag aanwezig waren. Voor de deur stonden twee brandende autowrakken.
Nada Doumani, de woordvoerster van het ICRC in Bagdad, betoonde zich verbijsterd over de aanslag. Het ICRC is al sinds 1980 in Irak actief en heeft zich nooit met politieke zaken bemoeid, zei ze. „Natuurlijk snappen we niet waarom iemand het Rode Kruis zou willen treffen.” Wat de gevolgen van de aanslag zullen zijn voor de verdere werkzaamheden van het ICRC in Irak is nog onduidelijk.
Kort na de aanslag voor het Rode-Kruiskantoor volgde nog een aantal krachtige bomexplosies. Een autobom ontplofte bij een politiebureau in de wijk al-Khadra. Daarbij zouden drie of vier doden zijn gevallen en vijftig mensen gewond zijn geraakt. Ook in de wijk al-Shaab zou een bom zijn ontploft, waarbij ongeveer acht mensen om het leven zouden zijn gekomen.
Volgens de Amerikaanse brigadegeneraal Mark Hertling zijn de aanslagen mogelijk bedoeld om de onrust in Bagdad te vergroten, aan het begin van de islamitische vastenmaand ramadan.
Zondagochtend werd het Al-Rasheed-hotel in de Iraakse hoofdstad met raketten bestookt. In het hotel verblijven veel Amerikanen en buitenlandse journalisten. Op het moment van de raketaanval was ook de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, in het Al-Rasheed. Hij bleef ongedeerd. Eén Amerikaanse militair kwam bij de raketaanval om. Achttien mensen, onder wie zeven Amerikaanse burgers en vier militairen zijn gewond geraakt.
Niets wijst erop dat de aanslag op het Al-Rasheed gericht was tegen Wolfowitz, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, meldde dat de omgekomen Amerikaan een kolonel was en dat een van de gewonden een Britse burger is. De Brit is weliswaar zwaargewond, maar verkeert niet in levensgevaar, aldus Straw.
Volgens de Iraakse politie was een witte pick-up met wat leek op een generator op wielen aan de trekhaak naar de rand van het Zawra-park gereden, op zo’n halve kilometer van het Al-Rasheed. Toen bewakingspersoneel de pick-up naderde, reed deze weg. Op de achtergelaten aanhangwagen was een tijdsklok geactiveerd die even later zo’n 20 raketten afvuurde in de richting van het hotel. Twee bewakers raakten lichtgewond.
„Deze aanval zal ons er niet van weerhouden onze missie te voltooien”, zei een zichtbaar aangeslagen Paul Wolfowitz. Belangrijker nieuws dan de raketaanval vond hij het stijgende aantal Irakezen dat wordt opgeleid en uitgerust om zelf de orde te handhaven. Wolfowitz is op een driedaags bezoek in Irak om te bekijken hoe het koppige verzet, dat per dag gemiddeld 26 kleinschalige aanvallen pleegt op Amerikaanse troepen of faciliteiten, gebroken kan worden.
Later op de dag deden zich zondag nog twee explosies voor in de buurt van het hotel. Volgens een Iraakse politieman werd een raketgranaat afgevuurd op een Amerikaans konvooi in de buurt van het nabijgelegen Al-Mansour-hotel. Er vielen geen slachtoffers. Amerikaanse soldaten zetten de plek waar de explosie gebeurde meteen af.
Het Amerikaanse leger moest zaterdag ook het verlies incasseren van een helikopter. De Black Hawk werd door een granaat uit de lucht geschoten ten westen van de stad Tikrit. Nadat het toestel de aarde raakte, werd het weer beschoten. Een militair raakte gewond. Wolfowitz had eerder het gebied rond Tikrit, waar het verzet tegen de Amerikaanse aanwezigheid zeer hevig is, bezocht.