Politiek

Akkoord over aanvullen EU-begroting 2013

BRUSSEL (ANP). Nederland zal dit jaar meer aan de Europese begroting moeten bijdragen dan voorzien. De ministers van Financiën van de Europese Unie stemden dinsdag in met 7,3 miljard euro extra voor de EU-pot. Dat maakte Ierland, de huidige EU-voorzitter, bekend.

14 May 2013 16:04Gewijzigd op 15 November 2020 03:34
Beeld ANP
Beeld ANP

Voor Nederland gaat het om een bedrag van 350 miljoen euro, maar dat kan „in het slechtste scenario” oplopen tot meer dan 500 miljoen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sprak dan ook van een tegenvaller. Hij zei bij de presentatie van de Voorjaarsnota met bezuinigingsvoorstellen te komen om het tekort op te vangen.

Het bedrag kan oplopen tot een half miljard omdat Brussel berekende dat er in totaal dit jaar 11,2 miljard euro nodig zal zijn. Nu is dus afgesproken dat de lidstaten 7,3 miljard bijstorten; over de resterende 3,9 miljard zal later in het jaar gesproken worden.

Nederland probeerde een zogenoemde blokkerende minderheid bijeen te brengen, maar dat lukte niet. De Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk zijn net als Nederland tegen de extra bijdrage.

Volgens Nederland is het nog helemaal niet zeker dat de EU dit jaar met een tekort komt te zitten. Het kabinet vindt het dan ook voorbarig van de Europese Commissie om extra geld te vragen.

De Europese Commissie heeft volgens Dijsselbloem onvoldoende geprobeerd om te zoeken naar alternatieve bezuinigingen om de begroting weer op orde te brengen. Dat zou net als bij de lidstaten, meer automatisch moeten gebeuren, aldus de minister. „Nu hebben we jaren met tegenvallers en we hebben jaren gehad met meevallers. Dat verstoort elke keer het begrotingsproces nationaal.”

Dijsselbloem hoopt dan ook dat dit in de toekomst minder zal voorkomen. Het is namelijk volgens de huidige afspraken niet mogelijk dat overschotten geparkeerd worden voor jaren waarin er tekorten op de EU-begroting dreigen. Met de nieuwe meerjarenbegroting van de EU, vanaf 2014, moet dit flexibeler worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer