Binnenland

Nederlander steeds auto-afhankelijker

Nederland is hard op weg een auto-afhankelijke maatschappij te worden. Dit concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over mobiliteit dat vandaag is verschenen.

Binnenlandredactie
27 October 2003 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

In het rapport wordt de veranderde mobiliteit van Nederlanders sinds de jaren ’70 in kaart gebracht.

Het autogebruik is sterk toegenomen. Meer dan de helft van de Nederlandse reizen worden met de auto gemaakt. In totaal telt Nederland 6,5 miljoen auto’s, tienmaal meer dan in de jaren ’60.

Mensen worden steeds afhankelijker van een auto, aldus het CPB. Reden is de veranderde levenswijze van veel Nederlanders, die steeds meer betaalde arbeid zijn gaan verrichten. Maar ook willen ze steeds vaker werk en huishoudelijke taken combineren. Daarnaast gebruiken mensen hun vrije tijd intensiever.

De mobiliteit is ook in het algemeen toegenomen. In 2000 waren Nederlanders gemiddeld 8,5 uur per persoon per week op reis, tegen 6,5 uur in 1975. Reden is de groei van de bevolking en de toegenomen bestedingsruimte. Maar ook de veranderende leefpatronen dragen volgens het CPB bij aan de gegroeide reistijd: meer kleinere huishoudens en een andere taakverdeling van man en vrouw.

De ochtendspits bestaat voor een steeds groter wordend gedeelte uit huishoudelijk of zorgverkeer. Terwijl in de avondspits het vervoer met een vrijetijdsdoel groter is geworden. Een verklaring voor de drukte in de ochtendspits is volgens het CPB te vinden in de toename van het aantal mensen dat huishoudelijke en zorgtaken met betaalde arbeid combineert. Zij moeten voor werktijd de kinderen naar school brengen of boodschappen doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer