Economie

De Unie ziet alternatief voor najaarsakkoord

Vakbond De Unie wil het najaarsakkoord openbreken. De bond wil dat het kabinet de tijd krijgt tot 1 april 2004 om met voorstellen te komen over onder meer WAO en prepensioen. Pas daarna komt de bond met een looneis voor 2004. Dat voorstel lanceerde Unie-voorzitter J. Teuwen zaterdag.

ANP
27 October 2003 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

De vakbond is tegen het najaarsakkoord zoals dat eerder deze maand tussen het kabinet en de vakbeweging (FNV, CNV en MHP) en werkgevers werd gesloten. Daarin zijn de lonen in 2004 op voorhand geheel bevroren. De Unie is daar tegen. Nu zegt de bond dat een nieuw akkoord kan uitgaan van een loonstijging „die de nul nadert in 2004 en 2005.” Daarin kan per branche of zelfs bedrijf de looneis verschillen.

Eerder noemde Teuwen het najaarsakkoord een „blinde loonstop.” Hij zegt inmiddels veel steun binnen en buiten zijn achterban te hebben gekregen. „Daarbij zaten ook leden van FNV Bondgenoten. Sommigen overwegen zelfs om over te stappen.”

Teuwen noemt dat te vroeg. „Voer het debat eerst binnen je eigen vakbeweging.” De Unie is met 100.000 leden de grootste bond van kleinste vakcentrale MHP.

De FNV denkt niet dat het plan van de Unie kans van slagen heeft. „Dit huidige akkoord is het meest haalbare geweest, ook gezien de uitspraken van minister Zalm”, zei een woordvoerster van de grootste vakcentrale. Zalm liet eerder weten dat het akkoord alles of niets is.

De leden van de vakbonden buigen zich nog over de uitkomsten van het akkoord. Mochten zij tegenstemmen, dan valt het kabinet terug op het oorspronkelijke beleid. „Het zal moeilijk worden om dan iets gerepareerd te krijgen”, aldus de FNV-woordvoerster. Ook daarom acht zij het niet realistisch om het akkoord open te breken, zoals De Unie wil.

FNV-voorman L. de Waal wil minstens 100.000 reacties uit de achterban over het najaarsakkoord. Die wens uitte De Waal gisteren op televisie. De FNV heeft afgelopen week alle 1,2 miljoen leden een formulier gestuurd waarin zij kunnen aangeven voor of tegen het sociale akkoord tussen kabinet en sociale partners te zijn.

Experts gaan normaal uit van 3 procent respons op een schriftelijk referendum, maar dat vindt De Waal te weinig. Mochten slechts enkele leden reageren, dan kan de FNV nog altijd terugvallen op een noodoplossing: de besturen van de aangesloten bonden vergaderen medio november over het akkoord. Op 17 november neemt de bondsraad van de vakcentrale een definitief besluit.

In het sociaal akkoord dat bijna twee weken geleden is afgesloten, staat onder meer dat in 2004 geen structurele loonsverhoging wordt doorgevoerd. „Dat is een duidelijke min. Wel is er ruimte voor een eenmalige uitkering”, zei de FNV-voorzitter. Daartegenover zag hij pluspunten in onder meer de positie van zwakkeren en de levensloopregeling. De Waal wilde niet zeggen wat hij zelf invult. „We hebben afgesproken geen stemadvies te geven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer