Nieuwe Kerk zet inhuldigingen in perspectief
AMSTERDAM. De Nieuwe Kerk in Amsterdam had eigenlijk een tentoonstelling over de inhuldigingen van de Nederlandse vorsten willen houden voorafgaand aan de plechtigheid op 30 april. Een vervolgtentoonstelling zou dan gehouden kunnen worden in paleismuseum Het Loo. Op die manier hadden beide instellingen ook succesvol samengewerkt in 2002 bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Maar de tijd bleek te kort.
Na het moment dat koningin Beatrix haar aftreden aankondigde, besloot De Nieuwe Kerk al snel dat een tentoonstelling over de inhuldigingen beter gehouden zou kunnen worden na de plechtigheid zelf. De stormloop op de kerk op 1 en 2 mei gaf het stichtingsbestuur wat dat betreft gelijk. In overleg met Het Loo, dat ook een tentoonstelling wilde, werd een verdeling gemaakt waarbij de kleding van het koningspaar, de troonzetels en de regalia naar Apeldoorn gingen en bijvoorbeeld de historische akten van abdicatie naar Amsterdam.
Het Loo, dat eerder deze week zijn poorten opende voor de inhuldigingstentoonstelling, concentreert zich op Willem-Alexander en Máxima, inclusief de veel besproken en geroemde japon die de nieuwe koningin droeg in de kerk. In Amsterdam, waar de inhuldigingstentoonstelling zaterdag open gaat voor het publiek, wordt een breder overzicht gegeven. De Nieuwe Kerk werd voor alle vorsten gebruikt voor hun inhuldiging en dat wordt ook getoond.
Daarnaast leent het Nationaal Archief de historische documenten uit die te maken hebben met het aftreden van koning Willem I en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. De Akte van Abdicatie van Beatrix is deze week in bezit gekomen van het Nationaal Archief. Zo is erop te zien dat één van de ondertekenaars zijn handtekening op de verkeerde plek wilde zetten. De eerste aanzet is zichtbaar, de handtekening is daarna op de juiste plaats gekrabbeld.