Buitenland

President China in parlement Australië

De Chinese president, Hu Jintao, heeft vrijdag in een rede voor het Australische parlement gezegd dat Australië kan profiteren van China’s explosieve economische groei. Dan moet het echter wel de Chinese soevereiniteit over Taiwan respecteren en zich niet bemoeien met de interne aangelegenheden van China.

AP
24 October 2003 22:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

Dat Hu het parlement mocht toespreken was bijzonder. Slechts drie Amerikaanse presidenten zijn hem voorgegaan. De laatste, George Bush, deed dat een dag eerder.

Tijdens Hu’s bezoek werden vier handelsakkoorden ondertekend. Een daarvan betreft een Chinees belang in een Australisch bedrijf dat naar aardgas gaat boren voor de Australische westkust. De Australische premier, John Howard, zei dat de potentiële waarde hoger kan uitvallen dan die van een soortgelijk contract dat vorig jaar werd getekend en dat de komende twintig jaar 25 miljard Australische dollar zal opleveren. Met de twee deals wordt Australië een van de belangrijkste energieleveranciers van China.

Naast de vier overeenkomsten, die volgens de twee landen samen een ’routekaart’ voor economische en handelsbetrekkingen vormen, hebben Howard en Hu afgesproken een vooronderzoek te laten uitvoeren naar een eventuele vrijhandelsovereenkomst. China is Australië’s op twee na grootste en snelst groeiende handelspartner en op drie na grootste exportmarkt. De handel tussen de twee bedroeg in 2002 23 miljard Australische dollar.l

In zijn redevoering voor de gezamenlijke kamers van het parlement zei Hu dat Peking bereid is de blijvende en stabiele samenwerkingspartner van Australië te worden. Daarbij is het belangrijk, zei hij, dat Australië en China „elkaars soevereiniteit en territoriale onschendbaarheid respecteren en zich houden aan niet-inmenging in elkaars interne aangelegenheden.” Op een gezamenlijke persconferentie na afloop bevestigde Howard Australiës steun aan de ”één-China-politiek” van Peking, die Taiwan ziet als deel van China.

Kritiek dat de Australische regering tijdens het bezoek van Hu de economie laat prevaleren boven de mensenrechten werd donderdag door minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer gepareerd met het argument dat Australië in het verleden met China over gevoelige kwesties als Tibet, de Falun Gong en vrijheid van meningsuiting heeft gesproken.

Een kleine groep Tibetanen volgde de rede van Hu vanaf de publieke tribune, daartoe uitgenodigd door de groenenpartij. Van onderbrekingen, zoals bij de rede van Bush, was geen sprake. De twee groenensenatoren die donderdag de Amerikaanse president verbaal aanvielen mochten van de parlementsvoorzitter de rede van Hu niet bijwonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer