Economie

JVBouw maakt succesvolle overstap van bouw naar installatie zonnepanelen

Ze werden al in de negentiende eeuw uitgevonden: zonnepanelen. Pas nu zien we een flinke groei van het aantal woningen dat ermee is uitgerust. Jan van Vulpen stapte met zijn bedrijf JVBouw BV over naar de verkoop en montage van dit product. „De stijgende energieprijzen maken ze steeds rendabeler.”

Drs. A. A. C. de Rooij
7 May 2013 16:20Gewijzigd op 15 November 2020 03:27
Jan van Vulpen verzorgt met zijn bedrijf JV Bouw BV de aanleg van zonnepanelen. „Je merkt in deze onzekere tijden dat mensen willen besparen op hun lasten.” beeld André Dorst
Jan van Vulpen verzorgt met zijn bedrijf JV Bouw BV de aanleg van zonnepanelen. „Je merkt in deze onzekere tijden dat mensen willen besparen op hun lasten.” beeld André Dorst

De zon speelt in alle opzichten een cruciale rol. „Als die een dag volop schijnt, merken we dat meteen. Dan komen de telefoontjes. Gisteren bijvoorbeeld: mooi lenteweer, acht opdrachten binnengehaald”, vertelt Van Vulpen tijdens een ontmoeting in zijn sober ingerichte kantoortje op de grens van Veenendaal en Ede.

Het team bestaat uit zes mensen in vaste dienst, waarvan er drie de hele week bezig zijn, voornamelijk in de eigen regio, met het installeren van zonnepanelen. Inmiddels verwerft JVBouw de meeste orders dankzij tevreden klanten die het bedrijf bij anderen aanprijzen. „Dat begint nu echt te werken. Na een jaar ziet de consument wat het aan besparing heeft opgeleverd. Dan wordt hij pas echt enthousiast.” Het reclamebudget kon hierdoor met driekwart omlaag.

„Zonnepanelen zijn voor 95 procent van de afnemers louter een financieel product. Je wilt er je voordeel mee doen in de portemonnee. Sporadisch maak ik mee dat iemand ze uit milieuoverwegingen op zijn dak laat leggen. Die persoon is niet geïnteresseerd in het economische plaatje, die benader je met het CO2-verhaal.”

Van Vulpen (27) kwam van school als metselaar. Hij had daarna enkele jaren een baan bij een bouwonderneming. „Ik moest niet alleen metselen, maar helpen bij alle fasen van de werkzaam­heden. Dat beviel me niet. Achteraf besef ik dat het wel een goede leerschool voor me was.”

In 2007 startte hij als zzp’er. JVBouw, zoals hij de zaak noemde, voerde vooral aanbouwplannen uit voor particulieren. De eerste jaren kenmerkten zich door een snelle groei. Uiteindelijk ging het té snel. „In 2011 had ik veel te veel werk aangenomen. Ik kon het niet meer overzien. Ik huurde soms dertig tot veertig mensen in, mensen die ik niet kende. Een niet doordachte groei. Het liep helemaal fout.”

Begin 2012 had Van Vulpen met hulp van buitenaf de organisatorische aspecten weer op de rails. Toen sloeg echter de crisis in de bouw toe. Orders bleven uit.

Van Vulpen moest naar iets anders omzien. Hij ontwikkelde een prefab huis dat evenveel energie opwekt als het verbruikt. „Maar de vooruitzichten voor de bouw waren slecht. Ik heb niet geprobeerd het in de markt te zetten. Het was kansloos. Het idee ligt in de kast, tot er betere tijden aanbreken.”

Zijn zoektocht had hem in aanraking gebracht met zonnepanelen. „Ik ontdekte dat er een flinke marge zat tussen de in- en de verkoopprijzen ervan. De meeste worden vervaardigd in China. Mijn huidige leverancier, Solar NRG in Poeldijk, die ze daar inkoopt, maakte me enthousiast en trok me naar deze business toe.” Vorig jaar juni startte JVBouw met zijn nieuwe activiteit.

„Vanaf dag één hadden we volop werk. Ik ben op het juiste moment ingestapt. De prijzen zakten toen naar een dieptepunt; er bestond een overschot aan panelen. Bovendien was er nog weinig concurrentie. Nu zie je steeds meer installateurs en elektriciens die ook deze weg inslaan. En verder: voordat ik een offerte maak, ga ik altijd bij de klant thuis kijken. Andere aanbieders doen dat niet. Dat wordt erg gewaardeerd. Daarmee scoorde ik ook meteen.”

Met de aanschaf van zonnepanelen, waar een garantie op zit van 25 jaar, is voor een doorsneehuis tussen de 4000 en de 6000 euro gemoeid. De koper ontvangt 650 euro subsidie. Na een jaar of acht zijn de kosten terugverdiend.

Inmiddels gaan de inkoopprijzen gestaag omhoog. Dat komt mede doordat de Europese Commissie dreigt met een importheffing op goedkope Chinese panelen. Die beoogde maatregel is bedoeld om de fabrikanten in de EU te beschermen tegen deze concurrentie. JVBouw is niet blij met de actie van Brussel. „De klant merkt er in de prijs die hij betaalt tot nu toe weinig van, maar dat kan veranderen.”

De recessie heeft weinig vat op de vraag. Van Vulpen: „Je merkt in deze onzekere tijden dat mensen willen besparen op hun lasten. Bijvoorbeeld: iemand wordt ontslagen en krijgt een aardig bedrag mee. Dat investeert hij dan om blijvend goedkoper uit te zijn. Of ouderen besteden hun geld aan zonnepanelen, zodat ze het later niet kwijtraken aan een zorginstelling. Panelen zijn een goede belegging, zonder risico. Als de stijging van de energieprijzen aanhoudt, zit er volop toekomst in.”


info

Bedrijf: JVBouw BV

Waar: Ede/Veenendaal

Specialiteit: zonnepanelen

Omvang: zes mensen in vaste dienst

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer