Binnenland

Asocialen in stadsbuurt vaak vrijuit

AMSTERDAM. Hufters en asocialen in stadsbuurten wanen zich onaantastbaar door het ontbreken van een effectieve aanpak. Burgers voelen zich daardoor in de steek gelaten door gemeentebestuur en politie. De ernst van deze problematiek wordt onderschat.

Redactie binnenland
7 May 2013 12:08Gewijzigd op 15 November 2020 03:26
Wijkagent. Foto ANP
Wijkagent. Foto ANP

Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidsperceptie (LEV) in onder andere vijftien buurten van steden.

Gemeenten en politie hebben nog steeds moeite om effectief antwoord te geven op intimidatie en overlast in buurten. De overheid vindt de aanpak lastig, waardoor overlastgevers zich onaantastbaar wanen, aldus LEV-voorzitter Marnix Eysink Smeets.

Getroffen burgers voelen zich in de steek gelaten, waardoor zij het vertrouwen in de overheid verliezen. Het publiek ervaart „een onbalans” in de rechtshandhaving, aldus Eysink Smeets. „Terwijl de goede burger bij de kleinste overtredingen steeds harder wordt aangepakt, ontspringen de echte hufters in hun ogen de dans.”

Het publiek voelt zich volgens het onderzoek niet extra onveilig door deze problematiek, maar hun rechtvaardigheidsgevoel wordt wel aangetast. De grootste overlast ervaren vooral burgers in sociaal zwakkere wijken van een aantal steden. Daar speelt de problematiek soms alleen rond een enkel geval, soms staat echter de leefbaarheid in een hele buurt onder druk. Hulp inroepen van de overheid is daarbij lang niet altijd vanzelfsprekend, constateren de onderzoekers. Burgers geloven niet meer dat de overheid de problemen effectief kan aanpakken.

Er is wel sprake van een kentering, stelt onderzoeksleider Eysink Smeets. Het probleem staat –mede door recente incidenten– steeds vaker op de agenda van de lokale overheid. Met een intensieve aanpak zijn volgens de LEV wel degelijk resultaten te boeken. Dat vraagt bestuurlijke vastberadenheid, de inzet van professionals, onorthodoxe methoden en een langdurige aanpak van de overlastplegers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer