Gezondheid

„Patiënt moet meebetalen aan second opinion”

UTRECHT (ANP). Als het aan de Orde van Medisch Specialisten (OMS) ligt, betalen patiënten voortaan mee als ze een second opinion willen. Zo’n nieuw onderzoek door een andere arts, meestal in een ander ziekenhuis, kost veel geld. Twee op de drie artsen en andere zorgverleners willen dat mensen aan die tweede diagnose meebetalen, blijkt uit een onderzoek.

7 May 2013 08:48Gewijzigd op 15 November 2020 03:26
Beeld ANP
Beeld ANP

„De second opinion is een maatregel waarvan dokters zeggen dat die zelden of nooit leidt tot een ander inzicht”, zei OMS-voorzitter Frank de Grave dinsdag op Radio 1. „We willen niet dat de second opinion helemaal wordt verboden, maar de drempel mag wel wat hoger. Dat er een soort drempel is, zou wel redelijk zijn.”

De Grave wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid en Welzijn) het voorstel overneemt als bezuinigingsmaatregel.

Volgens patiëntenfederatie NPCF moet de second opinion in het basispakket blijven zodat iedereen er gebruik van kan blijven maken. „De reden dat mensen een tweede mening willen, is vaak omdat de communicatie tussen arts en patiënt niet optimaal is”, aldus NPCF-directeur Wilna Wind.

Volgens haar is het belangrijk dat arts en patiënt elkaar begrijpen. „Dan is een second opinion minder vaak noodzakelijk.” De NPCF zal mensen niet aanmoedigen een second opinion aan te vragen, maar de federatie zegt te vaak te horen dat arts en patiënt niet op één lijn zitten en dat de patiënt niet genoeg wordt betrokken bij de keuze voor een behandeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer