Christenvervolging

Moslim Broederschap Egypte verbiedt Paasgroeten met fatwa

Moslims in Egypte mogen christenen geen goede Paasdagen toewensen. De is de inhoud van een nieuwe fatwa, die eind vorige week door de fundamentalistische Moslim Broederschap werd uitgevaardigd. Orthodoxe christenen vierden het afgelopen weekend Pasen.

Redactie kerk
6 May 2013 16:19Gewijzigd op 15 November 2020 03:25
Ethiopische christenen kwamen 4 mei bijeen in de St. Markuskathedraal in Caïro voor een Paasdienst. Moslims in Egypte mogen christenen geen goede Paasdagen meer toewensen. Beeld EPA
Ethiopische christenen kwamen 4 mei bijeen in de St. Markuskathedraal in Caïro voor een Paasdienst. Moslims in Egypte mogen christenen geen goede Paasdagen meer toewensen. Beeld EPA

De fatwa valt onder verantwoordelijkheid van Abdel Rahman al-Barr, leider van de Moslimbroeders. Hij betoogt daarin dat moslims niet geloven dat Jezus is gestorven en opgestaan, zoals christenen dat herdenken tijdens Pasen. Daarom is het voor moslims verboden om christenen goede Paasdagen toe te wensen. Zo’n gelukwens zou in strijd zijn met het islamitische geloof. De fatwa gaat in tegen een jarenlange gewoonte.

Verschillende media melden dat christenen in Egypte teleurgesteld zijn in hun president Mohammed Morsi. Uit gewoonte bezoeken islamitische en christelijke leiders van het land de grote feesten van elkaars godsdiensten. Morsi zei eerder nog dat elke aanval op Egyptische christenen een aanval op hem persoonlijk was. Toch bleef hij thuis begin november vorig jaar, tijdens de installatie van Tawadros II als 118e paus van de koptische christenen. Ook tijdens de Paasdienst afgelopen weekend liet hij zich niet zien in de St. Markuskathedraal in Caïro. Morsi zelf is afkomstig uit de strikt-islamitische Moslim Broederschap.

Volgens de Amerikaanse islamkenner Nelly van Doorn-Harder worden christelijke feestdagen vrijwel altijd aangegrepen om fatwa’s te publiceren, zo stelt ze in The Huffington Post. Het geweld jegens christenen neemt in die periode ook vaak toe.

De fatwa kan omzeild worden door elkaar goede feestdagen toe te wensen of vergelijkbare algemene gelukwensen over te brengen. Toch heeft de islamitische uitspraak veel kracht, vindt Van Doorn-Harder. De fatwa versterkt het onderscheid tussen de religieuze bevolkingsgroepen van Egypte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer