Buitenland

„Israëlische aanval waarschuwing aan Assad”

AMSTERDAM (ANP). De Israëlische luchtaanvallen van afgelopen dagen op doelen in Syrië vormen een duidelijke waarschuwing aan het regime van Bashar al-Assad om geavanceerde wapens niet in handen te laten vallen van de sjiitische Hezbollah-beweging in Libanon. Dat zei Midden-Oostenspecialist Bertus Hendriks maandag, die verbonden is aan Instituut Clingendael.

6 May 2013 15:22Gewijzigd op 15 November 2020 03:25
Israëlische tanks. Foto EPA
Israëlische tanks. Foto EPA

Israël heeft zondagochtend vroeg voor de tweede keer in enkele dagen luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië. Was vrijdagochtend een transport van raketten voor Hezbollah het doelwit, zondag werden volgens de Syrische regering raketten afgevuurd op de hoofdstad Damascus. Israël viel eind januari ook een konvooi voor Hezbollah in Syrië aan.

Hezbollah steunt het Syrische leger actief bij de strijd tegen de rebellen, waaronder ook steeds meer radicale groeperingen aan invloed winnen. „Meer en meer strijders van Hezbollah vechten aan de kant van Syrië”, licht Hendriks toe. „Ook trainen Hezbollah-strijders Syrische militairen. Israël maakt nu duidelijk dat er een rode lijn is. Het wil absoluut voorkomen dat raketten met een groot bereik en grotere precisie net over de Israëlische grens in Libanon worden gestationeerd, en van daar bijvoorbeeld Tel Aviv en Haifa kunnen bereiken.”

Duizenden langeafstandsraketten in Zuid-Libanon op beperkte afstand van Israëlische woningen is een schrikbeeld voor Israël, verduidelijkt Hendriks. „Mocht er nog een totale oorlog uitbreken tussen Iran en Israël over Iraanse kerninstallaties, dan kan Iran Hezbollah bijvoorbeeld vragen een front te openen tegen Israël.”

Iran riep landen in de regio op tegen de Israëlische aanvallen in Syrië op te treden, maar die dreiging lijkt niet reëel. Israël pleegde eerder aanvallen op doelen in Syrië, maar dat leidde toen niet tot wraakacties van de Syriërs, Iran of Hezbollah. „Ik verwacht dat Syrië ook dit keer de handen vol heeft aan de opstand in eigen land”, aldus Hendriks. „De Syrische luchtafweer is kennelijk zo lek als een mandje. Het is een afgang voor het Syrische regime, dat zich er altijd op liet voorstaan een front van verzet te vormen tegenover de Israëlische macht in de regio.”

De veroordeling van de aanval door VN-chef Ban Ki-moon lijkt eveneens zonder gevolgen te blijven. „De Verenigde Naties zullen wederom niet verder komen dan een verbale afkeuring van de aanvallen”, verwacht Hendriks. „Formeel is het natuurlijk niet toegestaan een andere soevereine staat aan te vallen, maar de VN zijn totaal machteloos in de Syrische burgeroorlog. Ook is de VN-Veiligheidsraad verdeeld over Syrië.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer