Pasta’s voor Portugees, Pool en Zeeuw
KRUININGEN. De groen-rode Portugese vlag hangt uit. ”Loja Os Dios” staat er op de winkelruit. Het is geen Zeeuws, maar Portugees voor winkel De Twee. Sinds 14 februari is het beperkte Kruiningse winkelbestand uitgebreid met een heuse Portugese winkel.
Martinho da Silva (31) runt de winkel samen met zijn vrouw, Sandra Galaio (40). Ze vermoeden dat er slechts drie Portugese winkels in Nederland zijn. De andere zijn gevestigd in Vlissingen en in Amsterdam. En dan nu in zo’n klein dorp, waar nog geen tien winkels te vinden zijn. Zoekend naar de juiste Nederlandse woorden legt Da Silva uit: „Er zijn veel Portugezen in Reimerswaal. Ook komen hier mensen uit Goes, Bergen op Zoom, en Tilburg.”
De schappen laten zien dat de producten beslist niet van de EMTÉ aan de overkant komen. Ontbijtgranen, olijven, pasta’s, wijn, bier en koekjes, alles is afkomstig uit Portugal. Als de vriezers opengaan, wordt het nog duidelijker: diverse soorten vis, onbekende groenten, allerhande snacks en fastfood, het is bestemd voor de Portugese liefhebber.
Toch winkelen er niet alleen Portugezen in Loja Os Dios. Galaio: „Er komen hier vrij veel Polen, want Poolse producten lijken op de Portugese. En ook Hollanders weten de Portugese wijn en kaas te waarderen.”
Speciaal voor de Nederlanders die Portugees willen eten, is Galaio ermee begonnen om iedere week een recept te presenteren. Haar docent Nederlands helpt haar met de juiste vertaling.
Het aantal klanten wisselt. „Zaterdag is een goede dag”, lacht Galaio. Dan is de winkel langer open en is er Portugees brood te koop, dat Da Silva in alle vroegte in Brussel gaat halen. Dat trekt ’s ochtends vijftig, zestig klanten.
De Portugese Arlete is blij met het winkeltje. „Deze producten zijn nergens anders te koop. En hier kunnen we met elkaar praten.” Dat Portugezen elkaar kunnen ontmoeten is een belangrijke nevenfunctie. Galaio: „Vanavond is de zaak dicht. Dan komen er een tafel en stoelen bij, is er een tafelvoetbaltoernooi en praten we met elkaar.”
Reimerswaal is met een krappe 22.000 inwoners een kleine gemeente waar zich de laatste jaren een relatief grote groep Portugezen heeft gevestigd, zo’n 200. Zij werken in de mosselkweek, de uien- en de fruitindustrie.
Da Silva en Galaio zijn er blij mee. Terug naar Portugal willen ze niet meer. Liever halen ze Portugal naar Zeeland.