Marokkaanse meisjes doen het niet beter dan jongens
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, doen Marokkaanse meisjes het in Nederland helemaal niet zo veel beter dan hun mannelijke tegenhangers.
Soms doen de jongens het zelfs beter. Wel zijn de Marokkaanse meisjes bezig met een „spectaculaire” inhaalslag.
Dat blijkt uit het rapport ”Een ander succes; de keuzes van Marokkaanse meisjes” van het Instituut voor Maatschappijwetenschappen Siswo en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de positie van Marokkaanse meisjes, dat donderdag is overhandigd aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.
Uit het onderzoek blijkt dat Marokkaanse meisjes op de basisschool van alle etnische groepen het slechtst scoren bij de Cito-toets. Maar daarna gebeurt er volgens de onderzoekers iets bijzonders: na drie jaar voortgezet onderwijs hebben de meisjes hun achterstand ingehaald. De afgelopen tien jaar stegen de onderwijsprestaties van de meisjes sneller dan die van andere allochtone en autochtone jongeren.
Voor het onderzoek zijn interviews gehouden met Marokkaanse meisjes, waaruit naar voren komt dat zij het fijn vinden om naar school te gaan. De meisjes geven aan dat dit is omdat ze thuis beperkt worden. Opvallend is dat schoolsucces een familieproject blijkt en dat de meisjes thuis door de familie worden gestimuleerd om te leren.
Ongeacht het opleidingsniveau vindt elk Marokkaans meisje het belangrijk te trouwen en kinderen te krijgen. Wel willen zij dit anders doen dan hun moeder. Ze willen zelf een man kiezen, minder kinderen krijgen en ze willen blijven werken.
De onderzoekers vrezen dat de positie van de meisjes op de arbeidsmarkt er in de toekomst minder rooskleurig uitziet wanneer de economie verder terugloopt. Ze vragen zich af wat de meisjes doen als het lastiger wordt werk te vinden en herkomst en hoofddoek het solliciteren moeilijk maken.
Geïnformeerd door de media hebben hoogopgeleide Marokkaanse meisjes het idee dat veel Marokkaanse jongens ”losers” zijn zonder ambities. Het gevolg van deze negatieve beeldvorming is dat veel meisjes een man van hun ”eigen niveau” in Marokko zoeken. Een ander effect van beeldvorming in de media is dat Marokkaanse meisjes lezen dat zij het bijvoorbeeld op school zo goed doen. De meisjes die van zichzelf niet goed kunnen leren, trekken zich daardoor sneller terug in de traditionele weg van jong trouwen en kinderen krijgen.