Opinie

Duistere wolk

Een paar keer in mijn leven was ik echt in de wolken. Toen mijn grote liefde ja tegen me zei, toen onze kinderen werden geboren, toen we kleinkinderen kregen. Sinds kort weet ik dat ik tegenwoordig continu in de wolken ben. In de cloud welteverstaan, als u begrijpt wat ik bedoel. Zelf begrijp ik het nog niet helemaal, maar een plezierige gedachte vind ik het niet. Mijn onrust is ontstaan door het boek ”Wolkbreuk” van Ruud Jonker. Hij is journalist en specialist op het terrein van de informatietechnologie. Het kan nooit kwaad om naar zo iemand te luisteren.

Hylke
1 May 2013 14:16Gewijzigd op 15 November 2020 03:21

Ik hoorde voor het eerste over de cloud door een organisatie die afstandsonderwijs door Bijbelscholen ondersteunt. De studenten zitten niet meer in een klaslokaal, maar gewoon thuis, achter hun computer. Ze studeren in de cloud. Dat scheelt een hoop reiskosten. De mogelijkheden van de wereldomvattende wolk zijn echter breder. Onze tweede zoon bewaart belangrijke bestanden niet meer op zijn computer. Hij parkeert ze gewoon in de cloud. Gratis! Dat maakte me argwanend. Alles wat kosteloos wordt aangeboden, heeft een luchtje. Voor niets gaat de zon op.

Door Ruud Jonker ben ik intussen iets wijzer. Meerdere lieden over deze wereld bieden de consument de mogelijkheid om digitale informatie op een anonieme server op te slaan. Dat gebeurt inmiddels massaal, zowel door particulieren als bedrijven. Met het risico dat een slimme inbreker de informatie uit het digitale magazijn weghaalt. Jonker is niet de enige die voor dat gevaar waarschuwt. Ook Steve Wozniak, de man die samen met Steve Jobs Apple oprichtte, ziet donkere wolken aan de horizon verschijnen. De eerste slachtoffers hebben zich al gemeld. Het vervelende is dat ook ik in de gevarenzone zit. De scheiding tussen mijn op internet aangesloten computer en de cloud is poreus, begreep ik van Jonker.

Ik ben geen liefhebber van Hal Lindsey, met zijn exacte voorspellingen over de eindtijd, maar de 
cloud doet me aan het boek Openbaring denken. Als tiener kon ik me niet voorstellen hoe de ultieme antichrist vanuit één plek op deze aarde de hele mensheid zou kunnen beïnvloeden. In het internettijdperk is dat volkomen duidelijk. Zeker als we heel ons hebben en houden in een schimmige wolk onderbrengen. Voor de geestelijke boosheden in de lucht en hun aardse trawanten lijkt me die naïviteit bijzonder plezierig.

Gelukkig geeft de Bijbel geen reden tot doemdenken. Bij Jezus’ wederkomst zullen allen die met Hem verbonden zijn, worden opgenomen in de hemelvaartswolken, de Heere tegemoet, om altijd met Hem te verkeren. Dan is de tijd van de duist’re wolken en het risico van een wolkbreuk voorgoed voorbij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer