Kwartaalresultaat Shell stelt teleur
De Koninklijke/Shell Groep heeft donderdag de financiële wereld onaangenaam verrast met haar kwartaalcijfers. Ondanks hogere olie- en gasprijzen voldeed de oliemaatschappij niet aan de winstverwachtingen. Shell wijt dat aan de lagere productie van olie en gas en aan afboekingen elders bij elektriciteit, chemie en zonne-energie.
De winst op basis van actuele geschatte kosten (zonder voorraadwinsten of -verliezen) kwam in vergelijking met vorig jaar 16 procent hoger uit op 2,6 miljard dollar. Analisten gingen uit van een veel grotere winst: 3,1 tot 3,5 miljard dollar. Het verschil kwam deels doordat Shell voor in totaal 330 miljoen dollar incidentele lasten moest opnemen door afboekingen op aangekochte bedrijven. Ook vielen gas- en olieverkopen tegen.
Shell boekte 239 miljoen dollar af op elektriciteitscentrales van Intergen en op een samenwerkingsverband in Bolivia. Verder schreef het concern 129 miljoen dollar extra af op het vorig jaar van Siemens overgenomen zonnepanelenbedrijf. Shell zegt daartoe genoodzaakt te zijn door het afschaffen van energiesubsidies in Duitsland en Japan. Ook bleef de verkoop van aardgas in Europa achter door het mooie weer.
De omzet van het concern steeg in de afgelopen drie maanden door de dure prijzen met 12 procent tot ruim 66 miljard dollar. De nettowinst, inclusief aan- en verkopen en voorraadeffecten, kwam uit op 2,6 miljard dollar. Dat was vrijwel gelijk aan een jaar eerder.
De uiteindelijke winst van Shell bleef op peil door de hogere olieprijzen. De richtprijs van een vat ruwe olie lag in het derde kwartaal ongeveer 2 dollar hoger dan een jaar eerder. Dat kwam volgens het concern door een beperkt herstel van de Iraakse olie-export en productiebeperkingen door de OPEC. Verder was er afgelopen zomer in de Verenigde Staten sprake van lagere olie- en benzinevoorraden, precies in een periode dat vakantiegangers vaak de auto nemen.
Het aantal vaten geproduceerde olie daalde met 3 procent tot 2,4 miljoen. De productie van aardgas viel zelfs met 12 procent terug. Voor Shell is het boren naar en produceren van olie en gas nog altijd de grote winstmaker. Bij deze afdeling Exploratie en Productie steeg de winst 22 procent tot ruim 2 miljard dollar.
Het concern stelt de productiedoelstelling voor dit jaar bij. Eerder ging Shell uit van een vergelijkbaar aantal vaten als in 2002, maar nu denkt het concern 1 procent lager uit te komen. Oorzaken zijn onder meer het mooiere weer en minder opbrengsten uit een belangrijk olieveld in de Verenigde Staten.
Het grootste probleemkind lijkt de chemietak. Daar viel de winst terug van 164 miljoen dollar tot 12 miljoen dollar. Het bedrijf is bezig de divisie te reorganiseren, maar ziet zich geconfronteerd met dalende marges en hogere kosten. In totaal schreef het hier 56 miljoen af op zijn bezittingen, vooral in de Verenigde Staten.
Shell geeft nooit een winstprognose. Wel meldde de maatschappij dat de marges bij de raffinaderijen in het vierde kwartaal lager zullen zijn. In Rotterdam en vooral in het Verre Oosten heeft Shell het lastig. De Aziaten kampen met een structurele overcapaciteit, een stijgende vraag in China ten spijt.