Wenen neemt omstreden asielwet aan
Het Oostenrijkse parlement is donderdag akkoord gegaan met een omstreden wetswijziging die de asielprocedure moet versnellen.
Het amendement was ingediend door de coalitieregering van premier Wolfgang Schüssel, bestaande uit de centrumrechtse Volkspartij (ÖVP) en de ultrarechtse Vrijheidspartij (FPÖ). Tegenstanders zeggen dat de wet in strijd is met de mensenrechten.
De autoriteiten moeten voortaan binnen 72 uur bepalen of een asielzoeker in Oostenrijk mag blijven of niet. Als het oordeel negatief uitvalt, wordt de asielzoeker meteen uitgezet. Beroep blijft in theorie mogelijk, maar kan door de snelle uitzetting alleen vanuit het buitenland worden aangetekend.
Minister van Binnenlandse Zaken Ernst Strasser stelt dat het amendement de asielprocedure efficiënter en sneller maakt. Bij de oude procedure bleven veel asielzoekers maanden of zelfs jarenlang onzeker over hun kansen. Volgens de minister hebben veel asielzoekers bovendien economische motieven.
De regering en de oppositie waren het erover eens dat hervorming nodig was, maar de tegenstanders menen dat het nu aangenomen amendement te ver gaat. Parlementsleden van de oppositionele Groenen-partij hielden in het parlement borden omhoog met foto’s van bekende voormalige asielzoekers als Madeleine Albright, Albert Einstein en Sigmund Freud.
Internationale organisaties, waaronder de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Amnesty International en het Rode Kruis, drongen er voor de stemming bij het parlement op aan het amendement af te wijzen.