Buitenland

Oekraïens-Russisch grensconflict gesust

De Russische werklui die een omstreden dijk naar het eilandje Toezla op de Oekraïens-Russische grens in de Straat van Kertsj aanleggen, hebben hun werkzaamheden donderdag voor twee tot drie dagen gestaakt. Een hoog opgelopen grensconflict tussen Rusland en Oekraïne lijkt daarmee voor even gesust.

AP
24 October 2003 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

De aanleg van de dijk werd gestaakt enige uren nadat de Oekraïense president Leonid Koetsjma de naar Toezla gedirigeerde grenstroepen had geïnspecteerd. Toen Koetsjma met een helikopter op het eilandje landde, waren de Russen het tot op 100 meter genaderd. De werklui stopten pas met hun werk nadat de gouverneur van de Russische regio Krasnodar, waarvandaan de dijk wordt aangelegd, daartoe opdracht had gegeven. Op een eerdere oproep van de Russische premier Michail Kasjanov werd niet gereageerd.

Toezla is een eilandje midden in de Straat van Kertsj, die de Zee van Azov met de Zwarte Zee verbindt. Oekraïne beschouwt het als zijn grondgebied en vreest dat Rusland het met de dijk bij de Russische regio Krasnodar wil trekken. Rusland zegt echter dat de dijk wordt aangelegd om de natuur te beschermen en erosie tegen te gaan. De bezitter van Toezla heeft echter ook controle over de scheepvaartroutes door de strategisch belangrijke Straat van Kertsj en bepaalt daarmee wat er in en uit de Zee van Azov vaart.

Over de status van de Krim, de Straat van Kertsj en de aan delfstoffen rijke Zee van Azov discussiëren Rusland en Oekraïne al sinds de val van de Sovjet-Unie eind 1991. De Russische president Vladimir Poetin noemde de zee onlangs „van speciaal geopolitiek en strategisch belang voor Rusland.” Hij ziet de Russische landsgrens dan ook het liefst over de bodem van de zee lopen, zodat de delfstoffen daarin zeker aan Rusland toebehoren. Oekraïne is daar echter fel tegenstander van.

Toezla vormde ooit het uiteinde van een landtong, maar een storm in 1925 vormde een nieuw kanaal waardoor het eiland van het Russische vasteland werd afgesneden. Ook de Krim was ooit Russisch en wordt nog steeds door overwegend etnische Russen bewoond. Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov gaf de Krim in 1954 cadeau aan Oekraïne. Of Toezla deel van dat presentje was, zal de komende weken moeten blijken.

De Oekraïense minister-president Viktor Jakoenovitsj zou vandaag naar Moskou reizen om de kwestie te bespreken. Volgende week vliegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, op zijn beurt naar Kiev voor besprekingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer