Koningin waakt over voorbereiding diner
AMSTERDAM. Voorproeven om te kijken of er geen gif in het eten zit, hoeft maandag niet voor het diner dat koningin Beatrix in de Eregalerij van het Rijksmuseum aanbiedt aan de bijzondere genodigden voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De kok en de hofmaarschalk zullen ongetwijfeld de kwaliteit van het eten controleren, maar dat is niet met het oog op een mogelijke aanslag op de vorstin en haar hoge gasten.
Koningin Beatrix heeft zich tot het laatste moment bemoeid met alle details voor het diner. Zij is immers de gastvrouw, het is haar afscheidsdiner en de hele wereld kijkt op afstand mee. De koningin gunt camera’s niet graag een kijkje achter de schermen, maar uit opnamen die haar collega’s koningin Elizabeth en koning Carl Gustaf wel toestonden, kan wel worden opgemaakt hoe het er aan toegaat.
Carl Gustaf en zijn vrouw koningin Silvia inspecteren de keuken en de eetzaal voor een diner dat ze in Sociëteit De Witte in Den Haag tijdens hun staatsbezoek aan Nederland aanbieden aan Beatrix. Ook koningin Elizabeth laat niets aan het toeval over, zo is te zien in een documentaire van ITV. Zij kijkt voorafgaand aan een banket met haviksogen naar de bloemen, het uitgestalde servies en naar de tafelschikking. De fruitschaaltjes staan een halve millimeter uit het lood, dus die moeten van de koningin worden verschoven.
Het spiedend oog van Beatrix zal niet minder waakzaam zijn. Vooraf is uitgebreid overlegd over het menu. Aan het hof worden waar mogelijk Nederlandse producten gebruikt en de gasten mogen zelf opscheppen. Zoveel of zo weinig als ze willen. Wie liever extra groente heeft en geen vlees kan zelf zijn keuze bepalen. Maar deze traditioneel koninklijke manier van serveren heeft wel invloed op de keuze van gerechten en toetjes. Tiramisu leent zich daar beter voor dan bijvoorbeeld vlaai. En spaghetti met tomatensaus zal om praktische redenen ook niet snel of tafel komen.
Koningin Beatrix gaat na het diner niet naar huis in Den Haag, maar slaapt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam waar ze dinsdagmorgen even na 10 uur in de Vroedschapskamer, ook bekend als Mozeszaal, haar aftreden bekrachtigt met het ondertekenen van de Akte van Abdicatie.