Land van Heusden en Altena bezint zich na afwijzen fusie
WIJK EN AALBURG. Het is tijd voor bezinning in het Land van Heusden en Altena, ruim een week na het besluit van de gemeenteraad van Aalburg een onderzoek naar een ambtelijke of bestuurlijke fusie af te wijzen.
De colleges van Aalburg, Woudrichem en Werkendam nemen tot medio mei radiostilte in acht en beraden zich op de nieuwe situatie, zo meldt burgemeester Petter van Woudrichem, die fungeert als voorzitter van de stuurgroep die zich bezighoudt met de samenwerking. Vorige week moesten de drie gemeenteraden zich uitspreken over het voorstel een ambtelijke fusie of herindeling nader te onderzoeken. Lichtere vormen van samenwerking konden volgens de drie colleges van tafel.
De raad van Woudrichem ging akkoord met het voorstel. In Werkendam gaf een raadsmeerderheid ook groen licht, al stemde daar coalitiepartij Lokaalbelang tegen. Dus waren alle ogen gericht op Aalburg, waar de raad hopeloos verdeeld was. SGP en de lokale partijen BAB en Aalburgse Alliantie vonden de voorstellen veel te ver gaan; coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, PvdA en Ideaalburg stemden in. Dat leverde een tussenstand van zeven voor- en zeven tegenstanders op.
Coalitiepartij VVD moest de doorslag geven. Fractieleidster Bouman koos uiteindelijk voor een zelfstandig Aalburg. „Door een fusie worden de voorzieningen niet beter en de lijnen niet korter. We doen als gemeentes al zo veel samen”, vond Bouman.
SGP, BAB, Aalburgse Alliantie en VVD namen een motie aan waarin B en W werden gevraagd de mogelijkheden van een flexibel netwerkmodel te onderzoeken en daar in september verslag over uit te brengen. „Aan het loket moeten de burgers zo goed mogelijk worden geholpen. Voor een aantal taken moeten we gemeenten zoeken waar we mee samenwerken. Dat kunnen Werkendam en Woudrichem zijn, maar ook Heusden of Gorinchem”, aldus SGP-leider Vlaander.
Burgemeester Naterop toonde zich na afloop van de vergadering teleurgesteld. „Ik sta nog steeds achter het voorstel van de drie colleges, maar ik moet toegeven dat er in Aalburg geen breed draagvlak voor aanwezig is.”
De keuze van de Aalburgse meerderheid kreeg nogal wat kritiek te verwerken, zowel van de tegenstanders in de Aalburgse raad als vanuit Werkendam en Woudrichem. Fractieleider Van der Hoeven van de Aalburgse CU spreekt van een onverstandig besluit. „We zijn jaren met die samenwerking bezig geweest. We krijgen de zaken alleen niet meer voor elkaar. Als we samengaan, hebben we 50.000 inwoners en kunnen ons eigen geluid nog laten horen. We worden door de provincie nu al beschouwd als een soort enclave. Straks word je bij een gemeente gevoegd met een heel andere cultuur.”
Fractieleider Paans van het CDA uit Werkendam, met zeven zetels de grootste fractie in de raad, is eveneens teleurgesteld. „Dit is een streep door de rekening. We wonen tussen dezelfde rivieren en spreken dezelfde taal.”
SGP’er Vlaander staat vierkant achter het Aalburgse standpunt. „Nu kunnen we dingen zo regelen dat de inwoners er zo veel mogelijk bij betrokken worden. Ook kunnen we zaken die ons qua identiteit na aan het hart liggen, zoals zondagsheiliging en winkelsluiting, in stand houden. Met een fusie is het maar de vraag hoe dat zou gaan.” Volgens hem is er bij de bevolking van Aalburg nauwelijks draagvlak voor een fusie. Bovendien twijfelt Vlaander aan de noodzaak van een fusie. „Financieel is Aalburg gezond en we hebben een daadkrachtig bestuur.”
Werkendam gaat zich herbezinnen. In Woudrichem is de keus duidelijk. Burgemeester Petter: „De raad gaat voluit voor een bestuurlijke fusie.” Of er via de achterdeur later nog plaats is voor Aalburg kan hij niet zeggen.