Economie

Kalkoenziekte ontpopt zich niet tot epidemie

De dodelijke kalkoenziekte blackhead zal zich niet ontpoppen tot een epidemie. Kenners verwachten wel dat de ziekte de komende jaren willekeurig bij pluimveebedrijven opduikt. Dit voorjaar werden de pluimveehouders geplaagd door de vogelpest, een uitbraak die wel epidemische vormen aannam.

ANP
23 October 2003 18:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

„Er ontstaat nu geen kettingreactie van besmettingen, maar we krijgen allemaal losse brandhaarden", aldus donderdag voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP). De Kring Kalkoenhouderij onderschrijft deze lezing. De dodelijke ziekte wordt veroorzaakt door parasieten, die zich niet via de lucht verspreiden.

Blackhead is vorige week opgedoken bij een Limburgse kalkoenenhouder. Ook een biologische kalkoenenhouderij in Zeeland is door de dodelijke ziekte getroffen. Het medicijn dat kalkoenen tegen de ziekte beschermt, is sinds april niet meer toegestaan door de Europese Commissie. Het middel, Nifursol geheten, is mogelijk kankerverwekkend voor mensen.

De pluimveehouders willen het medicijn zo snel mogelijk terug. De NOP heeft er bij minister Veerman (Landbouw) op aangedrongen naar Brussel te stappen met de vraag Nifursol tijdelijk weer toe te staan. De regeringspartij CDA wil een ander verboden middel inzetten om blackhead te bestrijden.

Veerman liet donderdag weten dat hij Nifursol niet opnieuw op de Nederlandse markt wil hebben. Hij heeft de Tweede Kamer geschreven dat er momenteel geen middel tegen de kalkoenziekte bestaat dat voldoet aan de eisen van de Europese Unie.

De minister vindt dat de bestrijding van blackhead geen taak is voor de overheid. Het behoort tot de risico’s van de kalkoenenhouders, aldus Veerman. Hij acht de overheid ook niet verantwoordelijk voor de schade die de ziekte veroorzaakt.

De organisatie van pluimveehouders betreurt het dat Veerman van eigen risico rept. „Dat betekent dat er helemaal niets is voor deze mensen. Dat is heel triest", zei voorzitter Wolleswinkel. „We spreken hier over een bedrijfsrisico van tienduizenden euro’s."

Volgens Wolleswinkel kan een verdere verspreiding van blackhead voor veel pluimveehouders de nekslag betekenen. „Het zijn allemaal mensen die net weer zijn begonnen, na maanden van leegstand wegens de vogelpest. Bij veel van hen is de financiële rek eruit." De meeste kalkoenenhouders hebben in augustus opnieuw hun stallen gevuld, nadat dit voorjaar de vogelpest uitbrak.

Blackhead is vorig jaar niet opgedoken, omdat de kalkoenen toen nog voer kregen waarin het medicijn Nifursol was opgenomen. Wel werd de ziekte in 2002 in twaalf gevallen vastgesteld bij leghennen en sierhoenders.

Omdat er nu geen preventief geneesmiddel meer voorhanden is, stelt Veerman, zijn de pluimveehouders aangewezen op hygiënemaatregelen. Volgens de Kring Kalkoenhouderij is hygiëne inderdaad belangrijk om het gevaar van blackhead in te dammen. „Maar daarmee valt de ziekte niet volledig uit te bannen", aldus de kring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer