Binnenland

Huwelijk, verjaardag en lintje op één dag voor Van Groningen

HENDRIK-IDO-AMBACHT. Op de dag dat hij zijn verjaardag viert, voltrok B. S. van Groningen uit Hendrik-Ido-Ambacht vrijdagmorgen een huwelijk. Een uur daarvoor ontving hij een koninklijke onderscheiding. „Een totale verrassing.”

26 April 2013 13:52Gewijzigd op 15 November 2020 03:17
HENDRIK-IDO-AMBACHT. Burgemeester Heijkoop speldt B. S. van Groningen een koninklijke onderscheiding op. „Mijn vrouw heeft minstens de helft ervan verdiend.”  beeld Cees van der Wal
HENDRIK-IDO-AMBACHT. Burgemeester Heijkoop speldt B. S. van Groningen een koninklijke onderscheiding op. „Mijn vrouw heeft minstens de helft ervan verdiend.”  beeld Cees van der Wal

De zes kinderen van Van Groningen moest deze morgen goed plannen. Burgemeester Heijkoop mocht vanaf 10.00 uur maar liefst veertien inwoners van het dorp aan de Noord benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Om 11.00 werd Van Groningen echter verwacht als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de Dorpsstraat om een huwelijk te voltrekken. Vanwege de strakke planning speldde burgemeester Heijkoop Van Groningen als eerste het de onderscheiding op. Zijn jongste zoon bracht hem daarna snel naar restaurant De Heeren van Ambacht.

„Ik wist echt nergens van”, zegt Van Groningen direct na de uitreiking. „Mijn vrouw zit op een schildersclub en zei dat er een tentoonstelling het in het cultureel centrum was. Toen ik hier binnenkwam, dacht ik wel: wat zijn er veel mensen! Maar toen ik al mijn kinderen zag zitten, begreep ik waar het om ging.”

Dat hij onderscheiden is, vindt Van Groningen een blijk van waardering. „Alles wat ik mocht doen, zie ik als gaven die ik van God ontvangen heb.” De bos bloemen die zijn vrouw kreeg, vond hij meer dan terecht. „Zij heeft zeker de helft ervan verdiend. Ze heeft mij in de gelegenheid gesteld alle activiteiten te doen.”

De tijd is op. De buitengewoon ambtenaar moet snel het huwelijk voltrekken. Het is het 94e sinds 2008. Als Jenneke en Hendrik in de echt verbonden zijn, gaat het weer vlotjes terug richting het Cultureel Centrum. Want de decorandus moet nog op de foto met de dertien andere gelukkigen.

Van Groningen werkt als godsdienstdocent van het Wartburg College, locatie Guido de Brès. Ook bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) weten ze dat Van Groningen altijd klaar staat voor de jeugd. Vanaf 1981 leidt hij zomerkampen, houdt lezingen en doet andere werkzaamheden voor de bond. „Het Evangelie, het Woord van God dicht bij jongeren brengen,” zegt Van Groningen er zelf van.

„Mijn vader kan moeilijk nee zeggen”, vertelt de enige dochter, Nicoline Platschorre-van Groningen (34). „Vooral als het om zaken van Gods Koninkrijk gaat.” Tijdens de cursus godsdienst onderwijs (CGO) doceert hij de vakken bijbelkunde en kerkgeschiedenis.

Handig is daarbij een andere nevenactiviteit: het leiden van reizen voor reisorganisatie Amicitia. Van Groningens populairste reisbestemming is Israël. Hij is daar al zeven keer met groepen mensen geweest en kan daarom beeldend vertellen over bijvoorbeeld het klimaat in het land der belofte. Bij elkaar heeft Van Groningen 22 reizen geleid.

Leidinggeven doet Van Groningen ook in de gereformeerde gemeente van Hendrik-Ido-Ambacht. Sinds 1994 zit hij er in de kerkenraad. Eerst als diaken, sinds 1997 als ouderling. „Het is geen heersende taak, maar een dienende.” Ten slotte zat Van Groningen van 1982 tot 1986 voor de SGP in de gemeenteraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer