Politiek

Kabinet trekt streep rond akkoorden

DEN HAAG. Het kabinet steekt de hand uit richting de oppositie. Maar daarin liggen niet de deze maand gesloten akkoorden.

Marcel ten Broeke
26 April 2013 11:53Gewijzigd op 15 November 2020 03:17
Harbers. Foto ANP
Harbers. Foto ANP

Klopt niets van, zei VVD-Kamerlid Harbers donderdag over het bericht dat de VVD na alle gesloten akkoorden nu de buik vol heeft van bedelen bij de oppositie om steun. Graag of niet, is de nieuwe lijn, aldus anonieme VVD’ers woensdag tegenover RTL Nieuws, enkele dagen nadat hun voorman Zijlstra de Eerste Kamer al met afschaffing dreigde als die zijn politieke taak serieuzer zou nemen dan het toetsen van wetten op houdbaarheid en uitvoerbaarheid.

Draagvlak in de samenleving is met het sociaal akkoord en het zorgakkoord wel afgedicht. Nu nog tegenstemmen zou bijna een vorm van obstructie zijn van de oppositie, lijkt de gedachte bij de grootste coalitiepartij, die bij alle akkoorden verreweg het meest moest inleveren.

Hoewel formeel ontkend, lijkt er op z’n minst iets van zo’n trend waarneembaar. En dan niet alleen bij de VVD, maar bij de hele coalitie. Hoewel steun voor het sociaal en het zorgakkoord nog niet vanzelfsprekend is, stelde minister Dijsselbloem donderdag, in een debat over de conceptbegroting die deze week naar Brussel moet, duidelijk dat enige manoeuvreerruimte voor de oppositie binnen die akkoorden er feitelijk niet is.

Ja, de oppositie mag meedenken, ook nu al, over maatregelen die in augustus op tafel kunnen komen om in 2014 het begrotingstekort ‘Brusselproof’ te krijgen. Graag zelfs. En ja, ook de zorg en de sociale zekerheid mogen in zo’n bezuinigingsronde onder de loep worden genomen. Maar bij dat alles geldt wel de strikte voorwaarde dat aan de akkoorden geen jota wordt afgedaan. „Stel dat een deel van de Kamer zegt: u moet die akkoorden van tafel vegen en veel harder en sneller ingrijpen. Dan komen wij er niet uit”, aldus Dijsselbloem, die benadrukte dat de oppositie bij zichzelf te rade moet gaan of ze werkelijk bereid is de gesloten akkoorden „door de papierversnipperaar” te duwen, daarmee het maatschappelijk draagvlak op het spel zettend. „Kabinet en coalitie gaan dat niet doen. Wij hebben de ambitie deze akkoorden heel te laten.” De komende maanden moet blijken of CDA, D66, CU en SGP die opvatting delen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer