Kerk & religie

”Profetisch getuigenis” voor Christelijke Gereformeerde Kerken

URK. De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) verkeren in een crisis. Ze dreigen hun eigenheid te verliezen en uiteen te vallen. De generale synode die dit najaar bijeenkomt, zal koersbepalend zijn.

Redactie kerk
26 April 2013 10:11Gewijzigd op 15 November 2020 03:17
Ds. J. Brons. Foto RD, Henk Visscher
Ds. J. Brons. Foto RD, Henk Visscher

Dat betoogt de christelijke gereformeerde emeritus predikant ds. J. Brons uit Urk in de conceptbrochure ”Kerk in crisistijd. Profetisch getuigenis in de crisis-situatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken anno 2013”.

Alle kerkenraden en predikanten van de particuliere synode van het Noorden, waaronder Urk valt, krijgen binnenkort de brochure ter bespreking toegestuurd. Na een bijeenkomst van de bezinningskring Leeuwarden-Damwoude op 25 mei zal de definitieve tekst van de brochure worden vastgesteld.

Volgens ds. Brons hebben de Christelijke Gereformeerde Kerken hun samenbindende functie binnen de gereformeerde gezindte verloren. De „vleugels” binnen het kerkverband raken steeds verder van elkaar verwijderd, zodat „het kerkelijk instituut, met de naam, verloren dreigt te gaan.”

Datzelfde geldt voor het eigene van de Christelijke Gereformeerde Kerken, aldus ds. Brons. De predikant legt de vinger bij de koers van de synode, waardoor allerlei „liturgische veranderingen en vernieuwingen” mogelijk waren. De omgang met de leertucht en de kerkorde in de CGK staat volgens hem ver af van het gereformeerd-Bijbels beginsel van de regering van de kerk.

Ds. Brons signaleert verder een toenemende openheid voor wat hij aanduidt als moderne gereformeerde hermeneutiek, de methode van Bijbeluitleg en de toepassing van Bijbelse richtlijnen in de huidige tijd. De predikant vreest dat daardoor de deur naar Schriftkritiek op een kier komt te staan.

De emeritus predikant uit Urk roept kerkleden op hun verantwoordelijkheid te nemen, te staan in de lijn van Reformatie, Nadere Reformatie en Afscheiding, en in gehoorzaamheid te luisteren naar het spreken van de Heere.

In het getuigenis ”Kerk in crisis” worden zij opgeroepen om „in de crisissituatie van nu, van wat in de kerken in negatieve zin reeds ingang gevonden heeft, afstand te nemen.”

Ds. Brons doet een appel om in „verootmoediging en schuld-belijden biddend vergeving en herstel te zoeken en te begeren ten aanzien al wat onzerzijds tot de crisis in de kerken heeft geleid” en „tegen te staan en te weren al wat de door God gestelde en gegeven eenheid schade doet en verbreekt.”

Het niet zoeken en beoefenen van kerkelijke eenheid heeft volgens de emeritus predikant „ernstige gevolgen, is zonde tegen de drie-enige God en Zijn werk, stagneert de geestelijke groei van de gemeente en is tot een aanstoot voor de wereld”, zo stelt hij.


„Samenwerking wordt splijtzwam in CGK”

Redactie kerk

URK. Het zoeken naar plaatselijke samenwerking met de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde kerken vrijgemaakt, maar ook met de Hersteld Hervormde Kerk, dreigt volgens ds. Brons „in dit stadium” als een splijtzwam te werken in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

De christelijke gereformeerde emeritus predikant uit Urk vreest dat daardoor „de zo lang bewaarde, in trouw gekoesterde en met vaak veel kunst- en vliegwerk in stand gehouden eenheid, op ingrijpende, pijnlijke wijze gebroken.”

Binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken leven al langer zorgen over de eenheid binnen het kerkverband. Tien jaar geleden stuurden veertig christelijke gereformeerde predikanten een brief aan hun deputaten eenheid, waarin zij hun zorgen uitspraken over de toenadering hun kerkverband tot de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV).

Ook uitten ze zorgen over de prediking binnen de GKV, onder meer op het punt van de toe-eigening van het heil. Ze vreesden voor de eenheid binnen de CGK en een vergroting van de problemen als het zou komen tot een verdere toenadering tussen GKV en CGK.

De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken komt eind augustus weer bijeen in Nunspeet. De landelijke kerkvergadering buigt zich onder meer over de nieuwe emeritaatsregeling, de toekomst van de Theologische Universiteit Apeldoorn, en over een studierapport over homoseksualiteit en homoseksuele relaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer