Binnenland

„Kraakbeweging houdt zich rustig”

AMSTERDAM (ANP). Het lijkt er vooralsnog op dat de Amsterdamse kraakbeweging zich op de dag van de troonswisseling rustig houdt. Anders dan tijdens de inhuldiging van Beatrix in 1980 zijn er geen signalen dat grote groepen krakers van plan zijn zich op 30 april tegen de ‘kroning’ van Willem-Alexander te keren. Een lid van het hoofdstedelijke krakerscollectief Schijnheilig zegt nog niets te hebben gehoord over massale betogingen of acties en ook een kraker van Kraakgroep Oost weet van niets.

26 April 2013 09:11Gewijzigd op 15 November 2020 03:17

Op IndyMedia, een site die de kraakbeweging vaak gebruikt, wordt opgeroepen op 30 april om 12.00 uur naar het Waterlooplein te komen. Onder de leus ‘Tegen de kroning, weg met de monarchie’ legt de anonieme plaatser een link met de krakersrellen die de vorige inhuldiging verstoorden. „33 jaar later is een tegengeluid nog steeds nodig. Kom en help deze dag kleur te geven.”

Het Waterlooplein is een van de zes locaties in Amsterdam waar mensen collectief hun ongenoegen mogen uiten. Op het plein hebben de actiegroep Het is 2013, het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) en Pro Republica gezamenlijk een actieprogramma. Onder de noemer ‘Weg met de monarchie’ zijn er vanaf het middaguur optredens van artiesten, dichters en schrijvers.

Campagneleider Hans Maessen van het NRG verwacht een feestelijke, vreedzame dag met enkele duizenden bezoekers. „Iedereen is welkom om zijn mening te laten horen, als het maar niet tot gedoe leidt.” Hij heeft geen signalen dat krakers zich massaal verenigen om op een ‘andere dan feestelijke manier’ van zich te laten horen. „Ik heb de indruk dat het vanuit die hoek rustig blijft.”

Gijs Peskens, initiatiefnemer van Het is 2013 en voormalig Occupy-demonstrant, kent ook geen geluiden dat Amsterdamse krakers de inhuldiging aangrijpen om te rellen. Hij staat namens de organisatie van de manifestatie op het Waterlooplein in contact met de politie en weet dat ook de handhavers weinig ongeregeldheden vrezen. „De aanwezigheid van veel ME kan provocerend werken. We hebben afgesproken dat ze er wel zijn, maar zich niet heel intimiderend opstellen. Dat zegt ook wel iets over hoe de politie het inschat.”

Of op de andere locaties mensen samenkomen, is nog maar de vraag. Voor een demonstratie in de hoofdstad is geen vergunning nodig, maar de bijeenkomst moet wel uiterlijk 24 uur van tevoren worden aangemeld. Bij de gemeente is nog niets bekend over betogingen op het Spui, Frederiksplein, Frederik Hendrikplantsoen, Azartplein of IJplein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer