Buitenland

Leed in Syrië wordt met de dag erger

ROTTERDAM (ANP). De SHO-actie voor Syrië van verschillende hulporganisaties in Nederland heeft inmiddels 4,2 miljoen euro opgeleverd. Dat maakte de SHO vrijdag bekend. Dat geld is hard nodig want de humanitaire nood in Syrië wordt steeds groter, stellen de Samenwerkende Hulporganiaties na een bezoek aan het gebied.

26 April 2013 06:43Gewijzigd op 15 November 2020 03:17
Jongere in Syrië. Foto EPA
Jongere in Syrië. Foto EPA

Uit de nieuwste cijfers zou blijken dat een derde van de totale Syrische bevolking hulp nodig heeft. Het aantal slachtoffers van de burgeroorlog is volgens de Verenigde Naties gestegen naar 6,8 miljoen, onder wie 3 miljoen kinderen.

„Tot nu toe werd steeds gesproken over 4 miljoen slachtoffers, maar meer exacte tellingen en aanhoudend geweld laten dit nieuwe beeld zien. Zo’n 4,5 miljoen mensen zijn in het land zelf op de vlucht”, aldus de SHO. In het land is een derde van alle huizen verwoest. Daarnaast is er een groot gebrek aan voedsel, water en medicijnen.

Inmiddels zijn 1,3 miljoen vluchtelingen in de buurlanden geregistreerd. Zij verblijven in vluchtelingenkampen of bij mensen thuis, waar ze grotendeels afhankelijk zijn van hulp. Het geld om de nood aan al die slachtoffers te lenigen hebben de hulporganisaties niet.

„De situatie van de Syrische slachtoffers is verschrikkelijk. De ramp is groot en wordt steeds groter en de hulpverlening is niet toereikend. Er is veel meer geld nodig”, zegt voorzitter Jan Bouke Wijbrandi van de SHO-actie voor Syrische slachtoffers. De 4,2 miljoen euro die is binnengekomen is inclusief de giften van de actie in het televisieprogrammma Langs de Leeuw, die deze week werd gelanceerd. Deze week keerden een aantal medewerkers van SHO-deelnemer het Rode Kruis terug uit Syrië. Zij zagen dat de mensen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden, doordat de prijzen enorm zijn gestegen. „Hulpverleners zijn nauwelijks in staat de vluchtelingen te helpen, voornamelijk vanwege een tekort aan middelen. In sommige delen van het land bereiken we maar 20 procent van de slachtoffers”, aldus Juriaan Lahr, hoofd hulpverlening van het Rode Kruis. „We moeten en kunnen meer doen, als we meer geld hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer