President Serviè vraagt vergeving voor „Srebrenica”
BELGRADO (ANP). De Servische president Tomislav Nikolic heeft in een interview met de Bosnische televisie (BHT) zijn excuses aangeboden voor de misdaden die namens Servië en het Servische volk zijn begaan in Bosnië. Hij zei „te knielen voor Srebrenica” en vergeving te vragen voor wat daar is gebeurd.
Het interview wordt op 7 mei in Bosnië uitgezonden, maar delen ervan zijn uitgelekt en op YouTube gezet. Donderdag zijn ze uitgezonden door Omroep B92 in Belgrado. Nikolic heeft tot nu toe steeds ontkend dat er in Srebrenica sprake was van genocide. Daarmee heeft hij zich de woede op de hals gehaald van politici in zowel buurlanden van Servië als EU-lidstaten.
De presidenten van Kroatië en Bosnië, Josipovic en Izetbegovic, weigerden vorig jaar om voor Nikolíc’ inauguratie als president naar Belgrado te komen. Afgelopen dinsdag kwam Izetbegovic overigens wel voor een officieel bezoek naar Belgrado, samen met zijn Servische collega uit het driehoofdige Bosnische staatspresidium Nebojsa Radmanovic. Maar het derde lid van dat presidium, de Kroaat Zeljko Komsic, bleef uit protest tegen de standpunten van Nikolic thuis.
De draai die Nikolic in het interview maakt, is niet los te zien van de wens van Servië om lid te worden van de Europese Unie. Nederland en Duitsland eisen dat de Servische leiders duidelijk afstand nemen van tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995) gepleegde oorlogsmisdaden. De gebeurtenissen in Srebrenica, waar ten minste 7000 moslimmannen standrechtelijk werden doodgeschoten door militairen van het Bosnisch-Servische leger, staan daarbij voorop.
Het is de tweede belangrijke concessie die een Servische leider maakt bij de pogingen om het Balkanland de Europese Unie binnen te loodsen. Afgelopen vrijdag sloot premier Ivica Dacic een algemeen als ‘historisch’ beschouwd akkoord met de Albanese premier van Kosovo, Hasim Thaçi. Dat akkoord moet zorgen voor normalisatie van de betrekkingen tussen Servië en zijn afvallige provincie Kosovo, die zich 5 jaar geleden van het moederland afscheidde.