Kamer geeft Opta toch meer macht
De toezichthouder voor de telecommarkt, de Opta, krijgt meer macht en verantwoordelijkheden. Daarbij wordt de instelling niet „ingekaderd” door de bepaling dat zij elk besluit van een grondige effectenanalyse zou moeten voorzien. Op advies van minister Brinkhorst (Economische Zaken) wijst de Kamer een VVD-amendement in die richting van de hand.
De positieversterking voor de Opta maakt deel uit van de nieuwe Telecomwet, die de Kamer dinsdag zal aanvaarden. In het wetsvoorstel staat onder meer dat de Opta onaangekondigd invallen mag doen. Verder mag de toezichthouder boetes uitdelen van maximaal 10 procent van de omzet van een bedrijf. Nu geldt er nog een limiet van 400.000 euro per boete.
In reactie op een VVD-amendement zei minister Brinkhorst woensdag dat hij het te ver vindt gaan dat de Opta (Onafhankelijke Post- en Telecommunicatie Autoriteit) voorafgaand aan ieder onderzoek moet aangeven wat de precieze gevolgen kunnen zijn, bijvoorbeeld voor het investeringsklimaat. KPN had eerder geklaagd dat acties van de Opta in dit opzicht nogal eens beschadigend werken.
Veel telecombedrijven zijn echter ook verheugd over de koers van de minister. Een sterkere Opta geeft hun betere kansen om de concurrentie met KPN aan te gaan. In die lijn denken ook de andere partijen in de Tweede Kamer. Het VVD-amendement zal de eindstreep daarom zeer waarschijnlijk niet halen.
Minister Brinkhorst ziet het niet zitten om een nationaal meldpunt op te richten voor ongewenste reclame of andere berichten via e-mail, de zogeheten spam. Wel wil hij in EU-verband spreken over de oprichting van een gezamenlijk meldpunt.
Over de treiterlijnen (pesten via telefoongesprekken of tekstberichten op de mobiele telefoon) was de minister duidelijk. Hij vindt ze „immoreel en volstrekt onacceptabel”, maar volgens hem is een wettelijk verbod erop in strijd met de Grondwet.