Klimaatimpact schaliegas lager dan van Russische import
DEN BOSCH. De klimaatvoetafdruk van Russisch importgas ligt 12 tot 28 procent hoger dan die van schaliegas wanneer dat in Nederland zou worden gewonnen.
Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau Royal Haskoning dat schaliegasexploratiebedrijf Cuadrilla dinsdag presenteerde. Het ingenieursbureau gebruikte een levenscyclusanalyse (LCA)van Universiteit Utrecht. Uit de studie blijkt ook dat de klimaatvoetafdruk van Nederlands schaliegas 4 procent hoger ligt dan die van conventioneel Nederlands gas.
Het verschil van 4 procent in de klimaatafdruk van schaliegas ten opzichte van conventioneel gas wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een lagere gasopbrengst van een schaliegasput en het grotere aantal meters dat horizontaal moet worden geboord.
Cuadrilla heeft de berekeningen laten maken omdat in de samenleving wordt opgeroepen het schaliegas in de Nederlandse bodem te laten zitten en in plaats daarvan (voornamelijk Russisch) gas te importeren.
In de studie is ervan uitgegaan dat bij schaliegaswinning in Nederland het fracwater –de vloeistof waarmee de bodem wordt opengebroken– opgevangen wordt in een gesloten systeem, zoals dat in Nederland gebruikelijk is. Wanneer dit niet gebeurd, zoals in de Verenigde Staten, zou de klimaatvoetafdruk van schaliegas met 10 procent stijgen.
De klimaatvoetafdruk of CO2-footprint beschrijft de impact van een bepaalde activiteit op het klimaat en wordt uitgedrukt in de hoeveelheid broeikasgas die vrijkomt.