„Politie Oost-Nederland misbruikt bevoegdheid”
DEN HAAG (ANP). De politie Oost-Nederland heeft vorig jaar zeker tweemaal ten onrechte preventief gefouilleerd. Preventief fouilleren is alleen toegestaan als er sprake is van een veiligheidsrisico, maar het korps heeft het middel ingezet als extra mogelijkheid om overtredingen op te sporen en controle-acties te houden.
Het Openbaar Ministerie en gemeenten hebben zich in beide gevallen als een marionet door de politie laten gebruiken.
Dat stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een woensdag verschenen rapport. Brenninkmeijer onderzocht op eigen initiatief een controle-actie langs de snelweg A2 bij Geldermalsen en een inval op een camping in Kerkdriel.
De actie langs de A2 was volgens de politie nodig omdat er veel inbraken in de buurt waren geweest en omdat criminelen de A2 veel als vluchtroute zouden gebruiken. „Gezochte argumenten”, oordeelt de ombudsman, die meent dat de hele fouilleeractie was opgezet vanwege hopelijke ‘bijvangst’ in de vorm van zwart geld en drugs.
Brenninkmeijer vindt het ook onbegrijpelijk dat pas achteraf bleek dat Geldermalsen de controlelocatie langs de A2 had aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. „Daar is geen eerlijk spel gespeeld”, stelt hij. En dat geldt volgens hem ook voor de inval bij de camping. „Die gemeente heeft het Geldermalsense besluit via plakken en knippen gekopieerd en vulde niet eens de goede locatie in.”
Brenninkmeijer maakt zich zorgen over het gemak waarmee het OM en gemeenten zich voor het karretje van de politie hebben laten spannen. In beide onderzochte zaken is er sprake van „onbehoorlijk gedrag dat in strijd is met de integriteit. Bestuurders zijn zonder een moment te aarzelen voorbijgegaan aan het belang van burgers. Het OM heeft geen enkel tegenwicht geboden.”