AIVD waarschuwt voor dreiging cyberaanvallen
DEN HAAG (ANP). Steeds vaker is Nederland het doelwit van cyberaanvallen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Die waarschuwing gaf de geheime dienst AIVD dinsdag in het jaarverslag over 2012. De dreiging komt vooral van spionageaanvallen uit landen als China, Rusland en Iran.
Nederland behoort tot de meest interessante landen, omdat we tot de top 5 van meest concurrerende kenniseconomieën ter wereld behoren. „Daarom en vanwege de open samenleving en de uitstekende ICT-infrastructuur vormt ons land een aantrekkelijk doelwit voor economische en technisch-wetenschappelijke spionage”, stelt de AIVD. De schade van digitale aanvallen is lastig vast te stellen, maar loopt „naar schatting in de miljarden euro’s”.
Het grote probleem is dat lastig is te achterhalen wie achter de cyberaanvallen zitten, omdat „zij er goed in slagen om hun acties te camoufleren, anoniem te opereren en data te versleutelen”. De AIVD legde al eens een spionageaanval bloot, waarvan Nederlandse ambtenaren doelwit waren. Die aanval kwam mogelijk uit China, maar informatie werd niet gelekt.
In het jaarverslag gaat de AIVD ook nog eens in op jongeren die afreizen naar Syrië voor de strijd tegen president Bashar Al-Assad. Het gaat op dit moment om tussen de 40 en 100 bevestigde jihadreizigers. Onder hen bevinden zich kernleden van de extremistische moslimbeweging Shariah4Holland.
Tijdens de presentatie ging verantwoordelijk minister Ronald Plasterk in op de bezuinigingen die de AIVD de komende jaren raken. Hij noemde ze pijnlijk. „Het raakt aan de veiligheid, daar ontkom je niet aan, maar je moet keuzes maken.” De AIVD verliest in stappen steeds meer budget. In 2018 bedraagt die bezuiniging circa 70 miljoen euro, ruim 30 procent van het huidige budget.
De bedragen voor de bezuinigingen zijn vastgelegd in het regeerakkoord. „Daar heb ik en andere ministers hun handtekening onder gezet”, reageerde Plasterk. „Andere collega’s moeten ook bezuinigen. We moeten alleen zorgen dat we dat verantwoord doen.” In de Tweede Kamer leven vragen over de veiligheid in combinatie met de bezuinigingen. Maar veiligheid is niet zwart-wit, zei Plasterk. Het is volgens hem niet zo dat een land veilig of onveilig is.