Binnenland

Jonge Veenendaalers om geloof gediscrimineerd

VEENENDAAL. Christelijke én islamitische jongeren in Veenendaal voelen zich dubbel zo vaak gediscrimineerd om hun godsdienst als leeftijdgenoten in omliggende plaatsen, zo blijkt uit onderzoek. De gemeente Veenendaal wil via onderwijs en sportactiviteiten onderling begrip en respect bevorderen.

Van onze correspondent
23 April 2013 10:52Gewijzigd op 15 November 2020 03:13
Foto ANP
Foto ANP

Aan het onderzoek, dat in 2011 in de politieregio Utrecht werd gehouden, werkten 2700 jongeren in de leeftijd van 14 tot 23 jaar mee, onder wie 138 uit de gemeente Veenendaal. Van de hele groep antwoordde 9 procent wel eens discriminatie op basis van religie te ervaren, in Veenendaal zei echter 21 procent van de jongeren daar ervaring mee te hebben. Nadere details welke jongeren het betreft en welke vorm van discriminatie geeft het onderzoek niet.

Volgens het onderzoek hebben jongeren in Veenendaal verhoudingsgewijs ook minder vaak vrienden met een andere culturele achtergrond. De onderzoekers constateren verder veel onderling wantrouwen. Van de Veenendaalse jongeren denkt 29 procent dat er in Veenendaal jongeren wonen die het gebruik van geweld om idealen te bereiken acceptabel vinden.

De Veenendaalse politie constateert in toenemende mate polarisatie. „Bij het doen van aangifte geven autochtonen en niet-Marokkaanse allochtonen steeds vaker Marokkanen de schuld van criminaliteit en overlast, terwijl ze geen bewijzen hebben om hun beweringen te staven.”

Wethouder Hollander van Veenendaal zegt desgevraagd dat de opmerking van de politie haar niet helemaal verbaast. „In de onderzoeksperiode werd juist opvallend veel kleine criminaliteit gepleegd door Marokkaanse jongeren. Doordat we daar als gemeente en politie op hebben ingezet is nu onder Marokkaanse jongeren het schoolverzuim een stuk minder en daalden ook de aantallen vergrijpen en woninginbraken door Marokkaanse jongeren aanzienlijk.”

De gemeente Veenendaal wil contacten tussen jongeren uit verschillende culturen stimuleren. „Het begint op school, daar zitten ze bij elkaar in de klas. Onlangs hebben we met vertegenwoordigers van het onderwijs in Veenendaal over het rapport gesproken. Verder kunnen sportactiviteiten zoals we die al in sommige wijken houden bijdragen aan meer respect en begrip, zodat discriminatie op grond van religie of bijvoorbeeld ook seksuele geaardheid afneemt.”

”Veenendaal tolereert” heet het plan van aanpak dat de gemeente Veenendaal heeft geschreven. Hollander: „De verschillende culturen in Veenendaal staan niet recht tegenover elkaar; de bevolkingsgroepen staan eerder met de rug naar elkaar toe. Dat kan leiden tot onvrede en mogelijk ook radicalisering van personen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer