Rijssen: Ondernemer betaalt voor plakken
De schakelkasten bij kruisingen en transformatorhuisjes in Rijssen moeten binnenkort weer vrij zijn van affiches. De gemeente gaat de schoonmaakkosten verhalen op de ondernemers die de affiches laten aanbrengen.
De overdadig beplakte schakelkasten op in het oog springende plaatsen waren verschillende raadsleden een doorn in het oog. Raadslid J. Slagman bracht het punt meermalen onder de aandacht van wethouder Lichtenberg. Volgens hem moeten ondernemers die via de biljetten reclame maken, zelf opdraaien voor de reinigingskosten.
„Op de kasten staat duidelijk aangegeven dat beplakken verboden is”, aldus Slagman. Hij kreeg echter herhaaldelijk het antwoord dat de firma die de affiches verspreidde alleen aangepakt kon worden als de plakkers op heterdaad betrapt zouden worden. Het plakken heeft daarnaast te maken met de vrijheid van meningsuiting. De gemeente zou volgens de wethouder pas op kunnen treden als er op verschillende plaatsen openbare aanplakborden komen. In de begroting voor volgend jaar is daar al een bedrag voor vrijgemaakt.
Nu is echter gebleken dat de Friese gemeente Franekeradeel wildplakkende ondernemers zelf laat opdraaien voor de reinigingskosten. De Groninger rechtbank en de Raad van State hebben Franekeradeel daarin ondersteund. Doorslaggevend was dat affiches voor commerciële evenementen weinig te maken hebben met de vrijheid van meningsuiting.
De gemeente Rijssen-Holten reinigt nu nog één keer de plakobjecten „om een nulsituatie te creëren.” De plakkende ondernemers, waaronder Bluescafé De Lantaarn in Hellendoorn, uitgaanscentrum Lucky in Rijssen en Project P2 Buitenreclame uit Groningen, moeten daarna zelf voor de reinigingskosten opdraaien.