Buitenland

Zorgen over zwaardere joints in Europa

Het Europees Drugsobservatorium (EMCDDA) maakt zich zorgen over de steeds zwaardere inhoud van stickies of joints. De hoeveelheid van het roesmiddel THA in cannabis neemt soms zorgwekkende vormen aan, aldus het EMCDDA in zijn woensdag gepresenteerde jaarverslag.

Buitenlandredactie
23 October 2003 08:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

Doorgaans bevat een joint 5 tot 10 procent tetrahydrocannabinol (THC), het middel dat zorgt voor het ontspannend effect. Onderzoek heeft echter aangetoond dat cannabis soms tot 30 procent THC bevat. „Dit leidt tot ernstige zorgen voor de volksgezondheid”, zo stelt het drugsobservatorium in het verslag.

Verder bestaan er bij de EMCDDA-onderzoekers grote zorgen over gelijktijdig gebruik van cannabis en alcohol bij jongeren. Vooral jongens gebruiken steeds vaker alcohol en drugs als cannabis. Deze combinatie kan gevaren opleveren voor de gezondheid, aldus EMCDDA-directeur Estievenart.

Vooral in de noordelijke EU-lidstaten neemt het zware drinken onder jongeren, die vijf of meer glazen alcohol consumeren per maand, fors toe. Onderzoek onder Deense jongeren van 15 en 16 jaar leert dat 89 procent van hen al eens dronken is geweest. Daarbij is er in alle noordelijke landen ook sprake van een stijgende tendens.

Tegelijkertijd is er in Frankrijk een stijging te constateren van het gebruik van cannabis. Van de 15- en 16-jarige Franse jongeren zegt 35 procent al eens een joint te hebben gerookt, ondanks het zeer sterke antidrugsbeleid van president Chirac.

Van de 13-jarige Franse jongeren zegt 13,8 procent al eens een stickie te hebben opgestoken. Dit percentage stijgt tot 55,7 bij 18-jarigen. Van de Franse jongens zegt 13,3 procent meer dan twintig keer per maand cannabis te gebruiken.

In Nederland, Groot-Brittannië en Ierland, de EU-lidstaten met gemiddeld het hoogste drugsgebruik onder jongeren, neemt het roken van cannabis licht af of stabiliseert deze ontwikkeling zich. Volgens het EMCDDA zou dit het gevolg kunnen zijn van een zeker „verzadigingspunt.”

Volgens GroenLinks-europarlementariër Buitenweg ondersteunt het jaarverslag van het drugsobservatorium het Nederlandse beleid op diverse punten. „Nieuwe EU-lidstaten zoals Tsjechië en Hongarije constateren nu ook al dat een strikt repressief drugsbeleid, met alleen maar bestraffing, niet werkt. Nederland moet daarom coalities zien te smeden met deze landen om het eigen beleid in Europa wat meer onder de aandacht te brengen.”

De GroenLinks-afgevaardigde vindt dat minister Donner van Justitie de Nederlandse aanpak „te deemoedig” verdedigt. „Terwijl nu ook Spanje, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië meer zien in de verstrekking van methadon en soms zelfs heroïne. Ze beginnen daarmee ook al experimenten in verschillende steden. Dat ondersteunt het Nederlandse beleid toch.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer