Spannende tijden voor Bram Moszkowicz
Voor Nederlands bekendste advocaat, Bram Moszkowicz, zijn het spannende tijden. Maandag zal blijken of de bekritiseerde strafpleiter mogelijk zijn toga definitief aan de wilgen moet hangen. Dan beslist het Hof van Discipline in hoger beroep over zijn lot.
Bram Moszkowicz wankelt. Hij ligt zwaar onder vuur. De Raad van Discipline zette de flamboyante raadsman vorig jaar oktober uit zijn ambt. Omdat dat oordeel nog niet definitief is, mocht hij zijn werk als advocaat wel voortzetten.
De raad besloot tot de sanctie omdat Moszkowicz zich niet aan de regels houdt. Volgens het tuchtcollege voor advocaten heeft hij onder meer duizenden euro’s aan contant geld aangenomen, slechte rechtsbijstand verleend en niets gedaan om zijn vakkennis op peil te houden.
Wietplantage
In februari dit jaar trok Moszkowicz het boetekleed aan. In Het Parool zei hij: „Waar ik objectief gezien fout heb gezeten, zoals door geen cursussen te doen en jaarrekeningen te laat in te leveren, betreur ik dat. Als ik zo de staat van de advocatuur in het geding heb gebracht, probeer ik dat recht te zetten. De verordening over de contante betalingen zal ik in de toekomst naleven op de manier die de Raad van Discipline verlangt.”
Moszkowicz vindt dat hij niet van het tableau geschrapt zou moeten worden. „Als ik zo vrij mag zijn, zou ik er ook graag op wijzen dat een schrapping van het tableau in het verleden was weggelegd voor advocaten die misdrijven hadden gepleegd. Die hadden geld van cliënten verduisterd, hielden er een wietplantage op na op de zolder van hun kantoor of handelden in drugs. In zoverre hoop ik wel op een nuancering van wat ik heb misdaan”, meldde Moszkowicz in Het Parool.
Vioolles
Wie is Bram Moszkowicz, de man die de Belastingdienst op zijn nek kreeg? De journalisten Marian Husken en Harry Lensink publiceerden eind vorig jaar een boek over de glamouradvocaat. Daarin zetten ze onder meer in de media geuite uitspraken van en over hem op een rij.
Bram Moszkowicz komt uit een advocatenfamilie. Zijn vader, advocaat Max Moszkowicz, was zijn grote voorbeeld. Bram werd geboren in 1960, als de jongste uit een gezin van vier. David (1950), Robert (1953) en Max junior (1955) gingen hem voor. „Vier Maastrichtse jongens die –in meer en mindere mate– samen met hun vader Max (1926) gestalte zouden geven aan een bij leven al legendarische advocatenfamilie”, schrijven Husken en Lensink. Vader Max had zijn zonen net zo lief gezien als getalenteerde musici. „Al mijn zonen hebben vioolles gehad van een Hongaarse meneer, ene Berkovich”, liet Max Moszkowicz in 1998 optekenen in het boek ”Mr. Max Moszkowicz. De pleitvader”. De muzieklessen bleken echter een vergeefse investering.
De Jood Max Moszkowicz bracht tijdens de Tweede Wereldoorloog drie jaar door in Auschwitz. Op de vraag of vader Max zijn oorlogservaringen deelde met Bram, antwoordde de laatste in 2009 in een interview in deze krant: „Alleen als mijn broers en ik erover begonnen. Wat mijn vader heeft meegemaakt, laat zich niet in woorden uitdrukken. Het heeft zijn leven gestempeld, al zal hij dat zelf niet zo zeggen. Zijn ervaringen hebben op mij, als kind van de tweede generatie, invloed gehad. De neiging om je ouders te ”pleasen” kom ik zeker bij mezelf tegen.”
Bram Moszkowicz bracht een bezoek aan Auschwitz. „Ik zag er de inschrijvingspapieren van mijn grootouders, van mijn vader, zijn broertje en zijn zusjes. Dieper dan ooit tevoren drong tot mij door wat daar is gebeurd. Ik wist ervan, maar bij het zien van al die haarlokken, koffers en kinderkleding gingen mijn ogen nog meer open voor de verschrikkingen die daar hebben plaatsgehad”, zo vertelde de strafpleiter in het RD-interview.
Bouterse
Bram Moszkowicz heeft tal van –bekende– criminelen verdedigd, onder wie Willem Holleeder.
De bekende raadsman is wel verweten dat hij te close met zijn cliënten omgaat. Berucht is een foto waarop Moszkowicz poseert met Desi Bouterse. Op de foto hebben ze de armen op elkaars schouder. Dat een advocaat zo amicaal met een van moord en drugshandel verdachte klant voor de lens verscheen, was in de ogen van velen ongepast en erg pijnlijk voor de slachtoffers van het regime-Bouterse en hun nabestaanden, noteren Husken en Lensink in hun boek. „Ik vind het de uiterste grens als je zo met je cliënt op de foto gaat, maar niet over de grens”, zou Moszkowicz er zelf later over zeggen. „Het zit niet in mijn karakter om sympathiek bij andere mensen te willen overkomen. Ik ben geen moralist, ik veroordeel en beoordeel niet.”
Moszkowicz is relaties met verschillende vrouwen aangegaan. Hij heeft meerdere kinderen. Nog niet zo lang geleden had hij een verhouding met tv-presentatrice Eva Jinek. Tegen het blad Opzij zei de advocaat: „Een vrouw mag best geëmancipeerd zijn, maar moet er wel vrouwelijk uitzien, zacht en lief zijn en voor mij willen koken.” Hij is tegen crèches. „Een moeder moet zeker de eerste vier, vijf jaar thuisblijven voor haar kind (…) Het is een onzinnige gedachte om te denken dat ik thuis zou blijven.”
Bram Moszkowicz houdt van mooie kleren. Zijn jasjes en pakken laat hij zich aanmeten bij Oger in de P. C. Hooftstraat in Amsterdam. Zijn hemden zijn –net als zijn favoriete auto– van Italiaanse makelij, handgemaakt door een gerenommeerde kleermakershuis. In zijn boorden zitten gouden baleinen. „Als ik die draag, voel ik me lekker. Niemand die het ziet, alleen ik die het weet”, zo citeren Lensink en Husken uit een interview door Femmetje de Wind, met wie Moszkowicz een relatie had. In de glossy Grazia zegt Moszkowicz: „Ik ben een van de weinige mannen die het heerlijk vinden om een paar dagen in Parijs te winkelen.”
Zonneklaar is dat Bram Moszkowicz vaak in de media te vinden is. „We kunnen niet genoeg van hem krijgen. En hij niet van ons”, noteren Husken en Lensink. „Van NRC Handelsblad tot Linda, van De Telegraaf tot de Libelle, bij Ivo Niehe, Pauw & Witteman, Paul de Leeuw, André van Duin en Twan Huys, als vaste deskundige bij RTL Boulevard: Bram Moszkowicz is overal.”
Maffiamaatje
Roemrucht is een persconferentie in 2007 waarin Moszkowicz bekendmaakte dat hij de verdediging van Willem Holleeder zou neerleggen. Hij laakte onder meer het feit dat een kortgedingrechter Jort Kelder, voormalig hoofdredacteur van het blad Quote, geen halt had toegeroepen. Kelder noemde Moszkowicz een „beroepsleugenaar” en een „maffiamaatje.” Het oordeel van de kortgedingrechter noemde Moszkowicz „infaam en abject.”
„Het was een schitterende vertoning, daar in Amsterdam-Buitenveldert”, schrijven Lensink en Husken. „De voltallige pers zag een getormenteerde (gekwelde) Moszkowicz, die een klinkend pleidooi voor zichzelf hield. De media, de rechters, de officieren van justitie, de collega-advocaten, allen kregen ze een oorvijg van de meester.” Prof. dr. J. Naeyé, strafrechtgeleerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maakte destijds in deze krant korte metten met het verhaal van Moszkowicz. „Het is evident dat hij probeert zijn straatje schoon te vegen.”
Publicitair spon de geplaagde Moszkowicz later garen bij de verdediging van niemand minder dan PVV-leider Wilders. De rechtbank in Amsterdam oordeelde uiteindelijk dat Wilders zich niet schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot haat of discriminatie jegens moslims. Verdediger Moszkowicz zorgde voor opschudding binnen de rechterlijke macht. Hij wraakte met succes de rechtbank onder leiding van mr. Jan Moors.
Grote vraag is of Nederlands bekendste strafpleiter zijn werk als advocaat kan blijven uitoefenen of dat hij –al dan niet tijdelijk– zijn werk moet staken. Maandag velt het Hof van Discipline in hoger beroep het oordeel. „Ik verheel niet dat ik zware tijden doormaak”, zei Moszkowicz in Het Parool in februari dit jaar. „Ik ben aangeslagen, maar niet verslagen.”
Moszkowicz in citaten
„Als je een echt probleem hebt, luistert hij. En krijg je een goed advies.”
(Bram Moszkowicz over zijn vader, bij tv-presentator Ivo Niehe.)
„Ik heb nog nooit iemand ontmoet die beantwoordt aan de karikatuur van de door en door slechte mens.”
(Moszkowicz in zijn in 2012 verschenen boek ”Liever rechtop sterven”.)
„Het is een emotioneel onderwerp. Mijn vader was altijd superfit, hij rende als een kievit de trap op. (…) Hij was vader en vriend in één. Ik besprak alles met hem, ook mijn huwelijksproblemen. Ik ben een zwart-witdenker en ongeduldig. Als ik wilde weten of ik in een conflict redelijk had gereageerd, legde ik hem de situatie voor. Hij gaf altijd een antwoord waar ik iets mee kon.”
(Moszkowicz in 2011 in Libelle over de aftakeling van zijn vader Max.)
„Wat ik op de tv doe, is proberen om het recht wat toegankelijker te maken. We moeten weg van de toga in de ivoren toren.”
(Moszkowicz in 2007 bij het VPRO-programma Zomergasten.)
Citaten afkomstig uit het boek ”Het geheim van Bram Moszkowicz”.