Consument

Wat als je geld verdwijnt?

Mijn Geld gaat weg. Nee, niet schrikken. Het gaat alleen maar om deze rubriek. In het nieuwe formaat van de krant is er geen ruimte meer voor. Maar wat nu als míjn geld en als úw geld weg zouden gaan?

Teunie Luijk
19 April 2013 16:03Gewijzigd op 15 November 2020 03:10
Foto ANP
Foto ANP

Dat je geld weggaat is niet zo bijzonder. Bij het gros der Nederlanders is het geld binnen een maand tijd weg. Elke maand opnieuw. Maar wat nu als je geld niet weggaat aan vaste lasten, boodschappen, kleding en schoeisel, maar als je geld ‘zomaar’ verdwijnt?

Lange tijd heeft niemand het voor mogelijk gehouden dat dit zomaar kan gebeuren. Maar die mogelijkheid is inmiddels een stuk minder denkbeeldig.

Wat gebeurt er als de banken vallen? Er wordt alles aan gedaan om dat te voorkomen. Ingewikkelde reddingsplannen worden ingezet. Maar in IJsland zagen we het gebeuren. Mensen die daar hun geld hadden, hebben er lang over in de rats gezeten of ze hun spaartegoed ooit zouden terugzien. De bankgarantie trilde op haar grondvesten. Mensen waren hun geld op een haar na ‘zomaar’ kwijt!

Ook in Cyprus was het kantje boord. En hoewel het erop lijkt dat daar alleen de vermogende mensen een deel van hun geld kwijt zijn, is het nog maar de vraag hoe het zich verder zal ontwikkelen.

Je ziet dat er niet veel hoeft te gebeuren of je geld is weg.

Een andere oorzaak kan zijn: inflatie. In het klein hebben we dat gemerkt toen we vorig jaar euro’s gingen wisselen voor Zwitserse franken. Kregen we in augustus 2010 nog 1,36 frank voor 1 euro, in augustus 2012 was dat maar 1,20 frank. „Wat zijn de franken duur geworden”, zei ik tegen mijn Zwitserse vriendin. „Nee”, zei ze, „de euro is minder waard.” Ze had gelijk! Dit is een klein voorbeeld, maar geldontwaarding kan ook plotseling en heel hard toeslaan. Dan moet je ineens 10 euro neertellen voor een broodje bij de bakker. Je geld is dan zomaar weg.

Zou het erg zijn als je geld weggaat? Ja en nee. Natuurlijk is het erg als je geen geld meer hebt voor de eerste levensbehoeften. Maar op een andere manier zou het ook iets goeds in zich kunnen hebben. Ik denk dat er dan uitgebreide ruilhandel ontstaat en we als vanzelf enorm op elkaar betrokken zouden raken. We zouden elkaar op alle fronten moeten gaan helpen en we zouden voelen dat we in alles van de Heere afhankelijk zijn. Veel dingen die nu belangrijk lijken, zullen dan totaal onbelangrijk zijn. En dingen die we nu gewoon vinden zullen we dan pas echt waarderen.

Het is niet te wensen dat we ooit in zo’n situatie zullen terechtkomen. Toch kan het ‘zomaar’ gebeuren. Wat een troost als je dan mag weten dat de Heere overal boven staat.

Hij regeert. Van Hem zijn het zilver en het goud en het vee op duizend bergen. In dat licht is er geen ”mijn geld”. Ik wens u, mét of zónder geld, het allerbeste toe.

Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt de weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer