Politie Boston omsingelt huis in Watertown
Politieagenten hebben een huis in de Amerikaanse plaats Watertown omsingeld tijdens de klopjacht op een verdachte van de aanslag op de marathon van Boston. Dat meldt de Amerikaanse krant The Boston Globe vrijdag. De politie zou met luidsprekers oproepen doen richting de woning. Of de verdachte in de woning is, is niet bekend.
De verdachten van de aanslag bij de marathon van Boston zijn broers van 19 en 20 en zijn immigranten uit de regio Tsjetsjenië. Dat meldt NBC News. De twee zouden zeker een jaar in de VS hebben geleefd, meldden andere media. Persbureau AP meldt dat de voortvluchtige verdachte, de ‘verdachte met de witte pet’, Dzjochar A. Tsarnajev heet. Hij is 19 jaar oud en al zeker een jaar woonachtig in Cambridge, in de staat Massachusetts.
Een van de verdachten is vrijdag gedood in Watertown, een voorstad van Boston. De ander is nog voortvluchtig.
De politie zoekt in Watertown, een voorstad van Boston, zocht eerder van deur tot deur en van straat tot straat naar een mogelijke tweede verdachte van de schietpartij. „We geloven dat dit een terrorist is en dat deze man hier is om mensen te doden”, zei commissaris Ed Davis van de politie van Boston.
De Amerikaanse politie heeft vrijdag een straat in Cambridge afgesloten tijdens de klopjacht op een verdachte van de aanslag op de marathon van Boston. Het gaat om Norfolk Street. Een van de verdachten, naar verluidt broers, zou daar hebben gewoond.
Een andere verdachte is na een schietpartij met de politie zwaar gewond geraakt en later in een ziekenhuis overleden. De politie kwam in Watertown in actie nadat een agent was doodgeschoten bij het Massachusetts Institute of Technology inCambridge.
Tijdens de jacht op de verdachten werden vanuit een auto explosieven naar de politie gegooid. Tijdens de actie is zeker één agent zwaargewond geraakt.
De politie riep de bewoners van Watertown op tijdens de klopjacht hun deuren niet te openen voor vreemden.
Laatste ontwikkelingen na aanslag marathon
Donderdag 18 april
Middag: President Barack Obama en first lady Michelle Obama wonen een dienst bij in de rooms-katholieke kathedraal in Boston om de slachtoffers van de aanslag op de marathon te herdenken. De president belooft dat de daders hun straf niet zullen ontlopen.
Avond: De FBI verspreidt foto’s en videobeelden van de verdachten op de plaats voor de aanslagen. Een van hen droeg een zwarte honkbalpet en de tweede een witte honkbalpet achterstevoren.
22.20 uur: De politie krijgt meldingen dat schoten zijn afgevuurd op de campus van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston.
22.30 uur: Een politieman wordt op het MIT in zijn auto gevonden met schotwonden. Hij is meerdere keren beschoten en overlijdt in een ziekenhuis. De politie verdenkt de verdachten van de aanslag in Boston van de schietpartij.
Even later wordt door de vermoedelijke verdachten een auto gestolen, waarvan de automobilist later wordt vrijgelaten.
Vrijdag 19 april
01.00 uur: Getuigen in Watertown, een voorstadje van Boston, horen meerdere geweerschoten en explosies. De verdachten gooien naar verluidt explosieven uit de gestolen auto, terwijl de politie hen in dat gebied achtervolgt.
De verdachten en de politie schieten op elkaar, waarbij een politieagent gewond raakt.
Een van de verdachten van de bomaanslagen raakt zwaar gewond en overlijdt later in een ziekenhuis. De andere verdachte ontsnapt.
De politie zet een uitgebreide klopjacht in op deze verdachte, van wie de politie zegt dat hij gewapend en extreem gevaarlijk is.
Ochtend: tijdens de klopjacht wordt op last van de politie het openbaar vervoer in en om Boston stilgelegd. De politie vraagt winkeliers, bedrijven, scholen en universiteiten de deuren te sluiten. Burgers moeten binnenblijven en niet opendoen voor vreemden.
Volgens Amerikaanse media zijn de verdachten van de aanslag bij de marathon van Boston broers van vermoedelijk 19 en 20 of 26 jaar en mogelijk van Tsjetsjeense origine.
In dit overzicht wordt steeds de plaatselijke tijd genoemd. Het is in Boston 6 uur vroeger dan in Nederland.