Bush mijdt Australische pers tijdens bezoek
De Amerikaanse president Bush zal tijdens zijn bezoek aan Canberra de Australische pers niet te woord staan. Hij zal na afloop van een gesprek met premier Howard geen persconferentie geven. De plaatsen langs de route die Bush aflegt zijn alleen toegankelijk voor leden van de officiële pers van het Witte Huis, aldus The Sydney Morning Herald woensdag.
Volgens de krant hebben Amerikaanse veiligheidsdiensten geen enkele Australische journalist formele goedkeuring gegeven om ook maar in de buurt van Bush te komen. De Australische media moeten hun nieuws halen bij de persdienst van de Australische overheid en „van nieuwsberichten die in de VS worden verspreid”, aldus het dagblad.
Een reden voor dit persbeleid hebben de Amerikanen niet gegeven. Het vermoeden bestaat dat Bush liever geen lastige vragen wil over de nasleep van de oorlog in Irak of over twee Australiërs die zonder aanklacht worden vastgehouden op Guantanamo Bay. Op deze legerbasis op Cuba houden de VS honderden vermeende leden van de Taliban en Al-Qaeda gevangen.
Australië steunde de VS militair bij diens aanval op Irak, ondanks brede maatschappelijke weerstand. Naar verwachting tienduizenden Australiërs zullen donderdag het hoge Amerikaanse bezoek aangrijpen om wederom tegen de oorlog in Irak te demonstreren. De veiligheidsmaatregelen in Canberra zijn evenwel ongekend streng. Ook woensdag waren er al verscheidene, vooral ludieke, demonstraties in diverse Australische steden.
Het eerste bezoek van Bush aan Australië duurt 21 uur en begint later woensdag. Een groot deel van zijn tijd ’down under’ zal Bush slapend doorbrengen. Donderdag spreekt hij het federale parlement toe en heeft hij een officiële ontmoeting met premier Howard.
Australische jachtvliegtuigen hebben tijdens het bezoek toestemming verdachte toestellen neer te schieten, aldus een woordvoerder van het Australische leger dinsdag. De F-18 Hornets zullen het vliegtuig van president Bush, Air Force One, escorteren wanneer het aankomt in Canberra en ze patrouilleren tijdens de rest van zijn bezoek.
Het is de tweede keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat gevechtsvliegtuigen operationele vluchten uitvoeren boven Australië. De eerste keer was vorig jaar tijdens een bijeenkomst van leiders van de 54 Gemenebest-landen.