CDA wil ”commissie stiekem” opheffen
CDA-fractieleider Verhagen wil de geheime kamercommissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten opheffen. Reden hiervoor is dat PvdA-leider Bos weigerde vandaag een bijeenkomst van de commissie, gewijd aan de kwestie-Wisse Smit, te bezoeken. Verhagen: „Op deze manier heeft de commissie geen zin.”
In de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de ”commissie stiekem” genoemd, hebben traditioneel alleen de grote fracties zitting. Lange tijd waren dat CDA, PvdA en VVD. In de commissie werden zij door het kabinet vertrouwelijk bijgepraat over kwesties die de veiligheid van het land en het koningshuis betreffen. Recent is ook de SP, als vierde partij in het land, toegelaten tot de commissie. Die fractie maakt van dat recht echter bewust geen gebruik.
Dinsdagmiddag maakte PvdA-leider Bos bekend dat ook hij de voor vandaag geplande vergadering van de commissie voor de veiligheidsdiensten niet zal bijwonen. Bos wil, voorafgaande aan het openbare kamerdebat, dat morgen wordt gehouden, niet worden gehinderd door vertrouwelijke informatie uit de commissie. Die commissie kan, indien nodig, ook na het kamerdebat nog wel bijeenkomen, vind de PvdA.
De houding van Bos heeft CDA-fractievoorzitter Verhagen, tevens voorzitter van de commissie stiekem, in toorn doen ontsteken. Volgens Verhagen, die in het verleden als eens heeft voorgesteld de commissie te verbreden naar zes partijen, heeft het op deze wijze geen zin meer met de commissie door te gaan. Er ontstaat een absurde situatie, vindt hij, als slechts twee partijen, die samen niet eens een meerderheid in het parlement hebben, zich door het kabinet vertrouwelijk laten voorlichten. Verhagen is daarom van plan zijn mandaat als voorzitter terug te geven aan de Kamer en met kamervoorzitter Weisglas te gaan praten over een nieuwe opzet van de commissie.
Morgenochtend en morgenmiddag debatteert de Kamer met premier Balkenende over het niet indienen van de toestemmingswet voor het huwelijk van prins Johan Friso en zijn verloofde Mabel Wisse Smit. Hoewel het kabinet zo’n 300 schriftelijke vragen van de Kamer over deze kwestie heeft beantwoord, zijn diverse fracties nog niet tevreden gesteld. PvdA-kamerlid Kalsbeek wil van de premier weten waarom hij vijf dagen voor de verloving alsnog halsoverkop een zwaar onderzoek heeft laten doen naar het verleden van Wisse Smit. D66 begrijpt niet waarom er destijds bij de echtgenoot van prinses Margarita, Edwin de Roy van Zuydewijn, wél meteen diepgaand onderzoek naar diens verleden is verricht.
Dinsdagavond doken nieuwe geruchten over Wisse Smit op. Volgens RTL Nieuws zou Mabel Wisse Smit mogelijk indirect betrokken zijn geweest bij wapenhandel. Daarvoor zou ze een reis naar Egypte hebben gemaakt. Ook zouden volgens RTL Nieuws de contacten van Wisse Smit met Bosnische leiders op hoog niveau veel breder zijn geweest dan alleen met de omstreden diplomaat Sacirbey.
Verder zou de verloofde van Friso voorafgaand aan de gesprekken die zij in juni met premier Balkenende heeft gevoerd, inzage hebben gehad in het AIVD-dossier over haar. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt niets over de nieuwe geruchten. „Ik ben op dit punt geheel overvraagd”, aldus directeur-generaal Brouwers vanmorgen.
Voorzover Brouwers weet houdt de verloving van prins Johan Friso en Mabel nog steeds stand. „We hebben daar geen andere berichten over uitgegeven”, zegt hij. Sinds premier Balkenende bekendmaakte dat er geen toestemmingswet voor het huwelijk wordt ingediend, zijn prins Johan Friso en Mabel niet meer gesignaleerd. Het is niet bekend waar zij zich hebben teruggetrokken. Beiden hebben een woning in het buitenland.