Buitenland

Burgemeester Rome neemt afstand van fascistisch verleden

ROME. De Italiaanse hoofdstad is door verkeerscongestie en trage besluitvorming een van de lastigste steden van de westerse wereld. Maar de burgemeester van Rome denkt een oplossing te hebben.

Van onze correspondent
17 April 2013 16:48Gewijzigd op 15 November 2020 03:07
Alemanno
Alemanno

Rome is de monumentaalste hoofdstad ter wereld. Maar de Italiaanse hoofdstad is ook bekend om zijn chaos en inefficiëntie. „Het is een van de moeilijkste steden ter wereld om te besturen”, meende burgemeester Gianni Alemanno begin deze week tijdens een lunch met journalisten in Rome.

Alemanno werd in 2008 verrassend gekozen. Hij was de eerste burgervader van rechtse snit sinds in 1994 de burgemeester in Italië wordt gekozen. Vijf jaar geleden was het belangrijkste verkiezingsonderwerp de veiligheid in de stad.

Er waren wat kleine incidenten geweest – ook al zijn geweldcijfers in Rome flink lager dan in andere Europese steden. Alemanno, die zijn politieke carrière startte in de neofascistische beweging, beloofde onder andere de talloze zigeunerkampen te sluiten.

Met nu nog zo’n 12.000 zigeuners is Rome vermoedelijk de westerse hoofdstad met de meeste zigeuners. Inderdaad werden na Alemanno’s overwinning met veel bombarie een paar zigeunerkampen ontruimd, maar het probleem –verwaarlozing, uitsluiting van zigeuners in de maatschappij en criminaliteit– werd er nauwelijks minder om.

„De zigeunerkampen die er al jaren staan, hebben we nauwelijks aangeraakt. Maar we hebben wel overal waar nieuwe kampementen verschenen direct ingegrepen. Als we dat niet doen, is het hek van de dam”, meent Alemanno.

Bij de ontruiming van nieuwe tentenkampen, zoals aan de rivier de Tiber, wordt sociale hulp geboden, zegt de burgemeester. Amnesty International vindt echter dat zijn politiek niet door de beugel kan. In 2011 startte de organisatie een internationale petitiecampagne om Alemanno onder druk te zetten om zich beter voor de zigeuners in te zetten.

Alemanno heeft een duidelijke conservatieve inslag als het gaat om het verdedigen van het traditionele gezin en zijn verzet tegen het homohuwelijk en euthanasie, ook al heeft een burgemeester geen stem in het kapittel als het om de politieke besluitvorming gaat. „Door deze opstelling denk ik dat ik heel aantrekkelijk ben voor gelovigen”, meent Alemanno, die hoopt volgende maand herkozen te worden.

De impliciete steun van het Vaticaan lijkt hij wel te krijgen, ook al omdat de uitdager Ignazio Marino is. Marino is lid van de Democratische Partij, de equivalent van de PvdA. Tijdens de geruchtmakende zaak van Eluana Englaro, de comateuze vrouw die in 2009 stierf nadat op verzoek van haar vader de kunstmatige voeding was stopgezet, ondersteunde Marino de vader tegen de prolifebeweging.

Alemanno zegt niet bang te zijn voor zijn uitdager. „Marino is geboren en opgegroeid in Genua, heeft lange tijd in het buitenland gewoond en is pas vijf jaar geleden in Italië teruggekeerd. Hij heeft absoluut geen aansluiting met de Romeinen.”

Zijn fascistische verleden lijkt Alemanno te hebben afgelegd. „Het fascisme was een tragedie uit het verleden.” Hij zegt dat fascistische uitingen, zoals de Romeinse groet (equivalent van de Hitlergroet) tijdens voetbalwedstrijden, hard moeten worden aangepakt. Alemanno heeft een goede band opgebouwd met de Joodse gemeenschap van Rome.

Alemanno krijgt overigens ook veel kritiek. Ondanks de opening van een nieuwe metrolijn en de bouw van allerlei voorzieningen, blijven de problemen bestaan, zoals de viezigheid en de trage besluitvorming. „Het is van fundamenteel belang dat Rome een aparte status krijgt. De burgemeester moet meer macht krijgen.” In 2009 kreeg Rome een speciale status, waardoor de stad iets autonomer kan opereren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer