„Meer aandacht voor levensbeschouwing in GGZ nodig”
UTRECHT – Voor de levensbeschouwing van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg is te weinig aandacht. Dat vindt de rooms-katholieke psychiater prof. Arjan Braam. Hij is sinds vorig jaar bijzonder hoogleraar Levensbeschouwing bij de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.
Braam hoopt dat bij klinieken en opleidingsinstellingen meer aandacht komt voor de godsdienstige achtergrond van patiënten. Dat staat in een interview met hem in het aprilnummer van het medische tijdschrift Mednet. „Psychiaters moeten van de diversiteit op de hoogte zijn en van het belang dat patiënten in levensbeschouwing stellen. Ondanks de hedendaagse nadruk op doelmatigheid mogen we het aspect van beschouwing in ons vak niet verliezen. Ook niet in onze dagelijkse hectiek, de waan van de dag.”
Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam onder ouderen, waar Braam aan meewerkt, blijkt dat de onderzoeksgroep zijn geloof vaak op een positieve manier beleeft. Geloof en depressie kunnen overigens ook dicht bij elkaar liggen. „Voor de een is dat kerkbezoek, voor de ander zijn het leerstellingen en voor een derde is dat hoe hij zich voelt ten overstaan van God: schuldig, angstig, tekortgedaan.”
Vaak komen vragen over geloof niet aan de orde in gesprekken met hulpverleners. Braam signaleert dat hulpverleners niet bekend zijn met religie of dat als een privé-zaak beschouwen. Hij kiest ervoor om het geloof toch bespreekbaar te maken. „Dus kunnen we tegen een patiënt zeggen: „Schuld, angst of positieve gevoelens ten opzichte van een god spelen voor veel mensen een rol. Speelt het dat ook voor u? En zo ja, bij wie kunt u ermee terecht?” Dat lijkt mij een wat meer integrale benadering dan alleen letten of een medicijn werkt.”
Lees hier het volledige interview.